Srbský vlak směřující do Kosova vyvolal těžkou mezinárodní krizi

16. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Srbsko pohrozilo Kosovu válkou poté, co Kosovo nevpustilo do země vlak s nápisy KOSOVO JE SRBSKÉ

Srbsko zřídilo vlakové spojení do severního Kosova obývaného převážně Srby, a to navzdory protestům z Prištiny, které to označily za provokaci a agresívní narušení suverenity Kosova.


Srbský vlak zastavil na hranici s Kosovem. Byl pomalován nápisy "Kosovo je Srbsko" a vyvolal vážnou krizi na Balkáně. Ve hře je potenciální střet mezi Ruskem a Západem o dominanci v oblasti centrálního Balkánu.

Srbsko v neděli obvinilo kosovské vedení, že si "přeje válku" a varovalo, že bude bránit "každou píď" svého území. Došlo k tomu den poté, co vlak pomalovaný pravoslavnými symboly a srbskými vlajkami nemohl vjet na kosovské území.

Srbsko neuznává kosovskou suverenitu vyhlášenou s podporou západních zemí v roce 2008. S pomocí Ruska se snaží udržet vliv na srbskou menšinu. Prezident Tomislav Nikolić v neděli varoval, že po zastavení vlaku srbská vláda považuje kosovské Srby za ohrožené kosovskými Albánci.

Srbsko se oficiálně uchází o členství v EU, ale v poslední době se přiklání ke Kremlu a jeho politice posilování vlivu na Balkáně. S většinou svých sousedů má Srbsko napjaté vztahy. Mnozí analytici tvrdí, že jde o výsledek ruského vlivu.

Nikolić, který je sám otevřeně proruský, kritizoval Západ, že se o Srby nestará a nepomáhá jim, a vyzval k ukončení přístupových jednání v Bruselu, včetně klíčové části, která vyzývá k normalizaci vztahů mezi Srbskem a Kosovem, které NATO obsadilo po letecké válce v roce 1999.

Nikolić také odsoudil odcházející Obamovu administrativu a americkou podporu nezávislosti Kosova - což jsou vyjádření, která odráží obecné očekávání, že Donald Trump bude k Rusku a Srbsku vstřícnější.

Napětí opět vzrostlo po nedávném zatčení Ramuši Haradinaje, bývalého kosovského premiéra, během pobytu ve Francii.

Kosovo označilo mezinárodní zatykač za neplatný a vyzvalo Francii, aby jej ignorovala, zatímco Srbsko žádá rychlou extradici a obviňuje Haradinaje z válečných zločinů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7292

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2017