Televizní seriál, který r. 1987 předpověděl, že Rusko ovládne Ameriku

10. 1. 2017

čas čtení 2 minuty



Pokud se vám zdá, že zvolení amerického prezidenta za pomoci ruského zásahu je neuvěřitelné, máte téměř pravdu, píše server Politico. Přesně před třiceti lety, v roce 1987, odvysílala americká televize ABC minisérii, která líčila život 10 let poté, co Sovětský svaz zmanipuloval volby amerického prezidenta. Seriál byl tehdy neúspěšný a byl považován za nerealistický. Dnes je velmi znepokojující ho sledovat. Jeho poslání je dnes relevantnější než kdy předtím: Podařilo se jim to, protože jsme jim to dovolili.

V seriálu "Amerika" z roku 1987 byla ustavena v roce 1988 v USA loutková prosovětská vláda po podvodných volbách, kdy oba kandidáti byly loutky Sovětského svazu. V roce 1997 bylo 50 amerických států nahrazeno 12 "administrativními oblastmi". Zrušeny byly komunikační systémy, aby spolu Američané nemohli komunikovat. Americká armáda byla rozpuštěna - na americkém území hlídkují "mimořádné jednotky OSN", ovládané Sovětským svazem. Disidentům je vymýván mozek v Lidové nemocnici akceptace. Starší Američané si stěžují na nedostatek potravin a na ztrátu svého někdejšíhop života, ale jsou smířeni se svým osudem. Děti se ve školách vyučují, že jejich předchůdci byli "násilníci", kteří jen zabíjeli Indiány, vykořisťovali dělníky a odsunovali ty, kdo už nemohli pracovat, do brlohů, aby tam zemřeli. Lincoln je stále obdivován, ale spolu s Leninem.-

Jak je možné, že Sovětský svaz byl schopen ovládnout Ameriku? Někteří lidé poukazují na ekonomiku, zejména úpadek amerického průmyslu. "Chtěli zemi, tkerá už neuměla nic vyrábět. Byli jsme k tomu na dobré cestě." Jiným vysvětlením bylo, že se Američané vzdali, protože už měli dost chronické nerovnosti. Dalším vysvětlením bylo, že Američané začali být příliš zbabělí a sobečtí na to, aby začali hájit demokracii. "Ztratila jsem víru ve všechny. Nikdo nechtěl nic riskovat pro nikoho druhého. Všichni se báli, že přijdou o to, co mají. Věděli, že je jejich situace zlá. Báli se, že se ještě zhorší."

Seriál v roce 1987 kritizovala recenze v New York Times. Autor napsal: "Představa, že by se Spojené státy mohly rozložit jen v důsledku morální chabosti - je absolutně nerealistická." Šokující je, že dnes už to nerealisticky nepůsobí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7502

Diskuse

Obsah vydání | 12. 1. 2017