Občanský mírový pochod pro Aleppo vstupuje do České republiky: Ušli jsme už 260 kilometrů, dalších 4 000 kilometrů zbývá do cíle

9. 1. 2017

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva mezinárodního organizačního týmu pochodu pro Aleppo

Praha, Česká republika, 9.1.2017 – Občanský pochod pro Aleppo dnes vstupuje do České republiky. Dne 26. prosince 2016 vyšly stovky lidí z Berlína na 4 000 kilometrů dlouhý pochod směrem k syrskému Aleppu. Účastníci občanského pochodu dosud prošli německými spolkovými zeměmi Brandenbursko a Sasko. Nyní vstupují do České republiky a dále budou pokračovat v pochodu přes Rakousko, Slovisko, Chorvatsko, Srbsko, Makedonii, Řecko a Turecko. Dosud účastníci ušli přes 260 kilometrů, zhruba 20 kilometrů denně.

“Během prvních dvou týdnů se pochodu zúčastnilo přes 1 000 lidí”, říká Sebastian Olényi, tiskový mluvčí mezinárodního týmu Civil March for Aleppo. “Po cestě jsme vítaní s nečekanou vlídností. Místní lidé nám otevřeli tělocvičny pro přespání, zúčastňují se debat a často nás i pozvali na jídlo.” Účastníci pochodu uspořádali například sérii diskusí o válce v Sýrii a jejích souvislostech.

“Důvody, proč se lidé přidávají k pochodu, jsou různé a velmi osobní. Všichni se ale shodujeme na tom, že je zásadní, aby se humanitární pomoc dostala k civilistům v obléhaných částech Sýrie. Nynější zastavení palby je velmi nejisté. Vývoj předchozích příměří a podmínky toho stávajícího vyvolávají pochyby o tom, že by boje nyní mohly ustat dlouhodobě. Cíle našeho pochodu proto zůstávají stejné. Ochrana civilistů je nadále naprostou nezbytností." říká Sebastian Olényi. “Pochodujeme, abychom upozornili na souvislosti konfliktu v Sýrii a podpořili diskuze a debaty v každém městě, kterým projdeme.” Dne 5. ledna 2017 přišli účastníci pochodu do Drážďan. Během mírového setkání na drážďanském náměstí Neumarkt sdíleli své zážitky z pochodu a zároveň vysvětlovali, co je vedlo jeho k zorganizování. Organizátoři přitom zvou každého, aby se na jakkoliv dlouhou dobu na jakémkoliv místě k pochodu připojil. Účastníci pochodu by si s sebou měli vzít spací pytel a na webových stránkách si přečíst, jak se nejlépe na svou účast připravit.

Pochod organizuje tým zhruba 50 dobrovolníků pocházejících z mnoha zemí. Kromě přímých účastníků pochodu se další lidé zapojují tím, že přípravují debaty a další program na trase pochodu, podporují logistiku nebo věnují peníze na pokrytí pojištění a dopravy zboží po cestě.

Po průchodu přes Drážďany vstupuje pochod v pondělí 9. ledna do České republiky. Následně bude pokračovat mimo jiné přes Litoměřice, Prahu a Brno. V Praze se účastníci zdrží od 15. do 17.ledna a zúčastní se bohatého programu – ve smíchovské Meetfactory, která poutníkům poskytla i nocleh, se bude 15. ledna konat debata s účastníky, českými politiky a novináři na téma řešení syrského konfliktu. K občanskému mírovému pochodu se kdykoliv může kdokoliv zúčastnit. Stávající trasu a místa setkání lze nalézt na webové stránce: www.civilmarch.org. Bližší informace o dění v České republice během pochodu Vám brzy zašleme, případně nás prosím neváhejte kontaktovat.

Pochod dnes do ČR vstoupí tímto místem: CZE 248 Petrovice//DEU S173 Bahratal 50.814929, 13.981861; https://goo.gl/maps/HLHBfrt9CNH2

Videozprávy pochodu pro Aleppo:

Marie vás zve: ZDE

Dal

imil o situaci uprchlíků: ZDE

Milan o pochodu pro Aleppo: ZDE

Více informací na:

Mezinárodní stránka na Facebooku: ZDE

Česká stránka na Facebooku: ZDE

Mezinárodní událost na Facebooku: ZDE

Oficiální web: ZDE

Press kit s fotografiemi: ZDE

0
Vytisknout
4937

Diskuse

Obsah vydání | 10. 1. 2017