Jakou má česká vláda strategii ve vážně ohrožené Evropě?

S Putinem v Kremlu a Trumpem ve Washingtonu je nyní Evropa v nebezpečné situaci

7. 1. 2017

čas čtení 4 minuty

Závažným problémem pro Evropu je, že Trump projevuje tendenci posmívat se existujícím aliancím a projevovat sympatie pro evropské ultrapravicové politiky. Druhým závažným problémem je, že se Putinovi otvírají možnosti změnit architekturu Evropy v prospěch Ruska. Výroky přicházející ze střední Evropy, že se Trump bude op tento region zajímat, protože jeho manželka je ze Slovinska, působí ironicky a jsou známkou zoufalství, píše analytička Natalie Nougayrède.

Pro Evropu vznikají dvě nebezpečí. Zaprvé, že transatlantická vazba, která vznikla roku 1949, kdy bylo založeno Severoatlantické společenství (NATO), které přislíbilo podporovat "demokracii, svobodu jednotlivce a zákonnost", by mohla být zlikvidována. Druhým nebezpečím je, že se Evropa může navrátit k sférám vlivu, což je něco, co pro ni bylo historicky vážným problémem. Existence sfér vlivu znamená: Kdo má moc, rozhoduje, bez ohledu na spravedlnost, a silní si dělají, co chtějí, zatímco slabí trpí. V tomto ohledu zastávají Trump i Putin velmi podobné postoje.

Pokud se toto nyní stane normou, očekávejte, že jednotlivé evropské vlády nyní začnou prosazovat své vlastní sobecké zájmy, bez ohledu na zájmy sousedů a na zájmy celé Evropy. Putin bude čekat s otevřenou náručí na všechny státy, které budou chtít kompenzovat ztrátu amerického vlivu vazbou na Rusko. Izolovat Evropu od Spojených států je už dlouho Putinův cíl. Silná, koordinovaná Evropa je v Putinově zájmu jen potud, pokud s ním bude ideologicky souhlasit a pokud v ní budou vládnout ideologičtí nativisté, jako je Marine Le Penová, Geert Wilders a Viktor Orbán. Pokud se však liberální demokracie nedá a bude Putinovi odporovat, zejména ve Francii a v Německu, Putin bude dále usilovat o vytvoření slabé a rozbité Evropy.

Bezprostřední hrozbou je toto: Vysocí činitelé, včetně šéfů výzvědných služeb, v Berlíně jsou velmi znepokojeni ruskou strategií, jejímž cílem je prostřednictvím dezinformací a hackerských útoků destabilizovat nadcházející německé volby. Politikové ve Francii to neříkají tak silně nahlas, ale jsou znepokojeni stejnou měrou. Avšak vzhledem k tomu, že americký prezident odmítá kritizovat ruské hackerské aktivity, jsou evropští politikové ve svém znepokojení izolováni?

Velkým problémem pro Evropu je Obamovo katastrofální selhání v Sýrii. To vytvořilo pro Evropu obrovské problémy, nejen proto, že uprchlická krize destabilizovala evropskou politiku, ale protože Obama předal Putinovi strategický prostor a umožnil mu, aby tak agresivně zaútočil v roce 2014 na Ukrajinu. Hrozbou pro Evropu je, zda se Trump ve svých postojích vůči Evropě sblíží s postoji Vladimíra Putina.

Prvním testem bude Donbas. Pokud Trump zruší protiruské sankce zavedené kvůli ruské agresi na Ukrajině, udrží Evropa společnou frontu?

V celkově velmi znepokojujícím obraze je jen velmi málo pozitivních prvků. Jedním z nich snad je, že Evropa se v odporu vůči Putinovi sjednotila v důsledku rozhořčení nad hromadným ruským leteckým bombardováním civilistů v Aleppu. Hovoří se také o posílení evropské obrany.

Nikdo ale neví, jak se bude Trump chovat ani jaká bude jeho strategie. Někteří říkají, že výhodou je, že Putin náhle ztratil monopol na naprostou nepředpověditelnost. To ovšem není zrovna velká výhoda.

Kompletní článek v angličtině ZDE

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
8397

Diskuse

Obsah vydání | 10. 1. 2017