Greenwald chválí Breitbart, jako Duke ocenil WikiLeaks. Když "boj proti establishmentu" má přednost před vším ostatním

4. 1. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty


Včera jsem psal o ruské analýze, která označuje západní krajní levici za "součást establishmentu", protože se značná část z ní dosud podílí na obraně práv menšin a shoduje se v tomto bodě s liberály ZDE. Sluší se ovšem říci, že v rámci Nacinterny neplatí takové závěry rozhodně pro všechny, kdo se k ultralevici navenek hlásí. Například Slavoj Žižek před americkými volbami otevřeně podpořil kandidaturu Donalda Trumpa ZDE, ačkoliv to co Trump fakticky prosazuje protiřečí všemu a diskredituje vše, co by měl libovolný "levičák" kdy hájit. Jsem si jist, že na Žižka přísní pozorovatelé v Rusku své zobecňující odsudky nevztahují.


Bývalý šéf Ku Klux Klanu David Duke, který má ve zvyku ve stopách průkopníka neonacismu Francise Parkera Yockeye chválit ruskou diktaturu kvůli důslednému antisemitismu ZDE, po volbách velebil "levicové" WikiLeaks za to, že "zařídily zvolení Trumpa prezidentem" ZDE.

Dlouhodobě je samozřejmě nemyslitelné, aby se chvála pravicových extrémistů směrem na "levici" valila bez patřičné odezvy. Krátce před koncem roku tedy deficit slušně napravil bývalý spolupracovník Salonu a Guardianu Glenn Greenwald, když ocenil ediční politiku ultrapravicové mediální organizace Breitbart ZDE. Podle Greenwalda se redakce Breitbartu vyznačuje "nezávislostí", jakou levice a mainstreamová pravice postrádají.

Z takových vyjádření na adresu média, jehož by měl být Greenwald kvůli nenávistnému obsahu a způsobu zacházení s fakty teoreticky rozhodným odpůrcem, velmi zřetelně vyplývá, že rozdíly mezi ultrapravicí a ultralevicí se v některých obzvláště významných personálních bodech začaly zcela stírat. Nová základní dělící linie západní politiky - mezi příznivci globalizace/otevřené společnosti a těmi, kdo jsou "antiestablishmentovými antiglobalisty" bez ohledu na cokoliv ostatního, pomalu vymazává kdysi nesmiřitelné, nyní však již jen druhotné rozepře. Klansman pohladí po vlasech "bojovníka za ochranu soukromí", jiný takový to vrátí mediálnímu projektu Trumpova spolupracovníka, jemuž na neonacistických identitářích vadí jedině to, že si málo cení kapitalismu. Společná fronta proti "absolutnímu nepříteli", kterým je slabý a již poražený liberální establishment, má přednost před čímkoliv ostatním.

V roce 1939 se reprezentanti dvou protilehlých politických extrémů, tankoví generálové Heinz Guderian a Semjon Krivošejin, společně fotografovali uprostřed zábavy v dobytém východním Polsku, aby pak po zbytek války bojovali na protilehlých stranách fronty. Dnes je logika událostí přesně opačná. Bývalí nepřátelé se srdečně objímají ve znovunalezené jednotě protikladů. Není přece nic důležitějšího než "nezávislost". Je velice důležité být nezávislý na toleranci, na humanismu, na lidských právech, na zásadách, na faktech. To představuje nejlepší způsob, jak se člověk stane pravou antiestablishmentovou celebritou.

A záleží snad vůbec na něčem jiném než na tom, aby byl člověk slavný a veřejně oceňovaný?

Na tom, co "celebrita" v důsledku způsobí společnosti, kterou takto "osvobozuje"?

Ale kdepak, k čertu s ní. Ať žije lesk úspěchu!

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
9334

Diskuse

Obsah vydání | 6. 1. 2017