Opuštění uprchlíci v Bělehradě

28. 12. 2016

čas čtení 2 minuty


Více než tisícovka žadatelů o azyl skeptických ke státním institucím obsadila opuštěné depo v Bělehradě, kde trpí v alarmujících podmínkách. Diego Cupolo navštívil hlavní město Srbska.


Rok poté, co došlo k posílení pohraničních kontrol na Balkánské stezce lidí usilujících o azyl v Evropě, mnozí proudí do Srbska, kde vzniklo hrdlo kvůli tvrdým bezpečnostním opatřením na severu. 6 500 žadatelů o azyl, většinou afghánského a pákistánského původu, je nyní v Srbsku. Tisícovka z nich obsadila opuštěné vlakové depo v Bělehradě.

Dotázaní žijící v depu vyjadřovali nedůvěru ke státním institucím a věří, že by byli deportováni, pokud by přijali přístřeší v táborech provozovaných vládou. Údaje o deportacích je těžké ověřit, ale dvacetiletý Afghánec Zedran Kahn tvrdí, že "si ho kopali jako fotbal", když byl přemístěn více než osmnáctkrát mezi Bulharskem, Makedonií a Srbskem.

Lidí se zabydlovali v opuštěných budovách v létě, ale počty dramaticky narostly, když udeřila zima. Svrab, vši a další zdravotní potíže se staly velkým problémem v důsledku přelidnění. Humanitární organizace několik měsíců pracují na zlepšení, ale připouštějí, že jediným řešením by bylo přemístění obyvatel.

V reakci na to obyvatelé zřídili komunální koupelnu. Plní barely od ropy vodou a ohřívají je na ohništích. Tři sprchy uvnitř domu nabízí bělehradské centrum pro pomoc uprchlíkům Miksaliste, ale prioritu mají lidé s potvrzenými případy svrabu a vší a pro tisíc lidí žijících v depu je zařízení nedostatečné.

Fotoreportáž Diega Cupola z Bělehradu s anglickými popisky: ZDE

0
Vytisknout
7513

Diskuse

Obsah vydání | 30. 12. 2016