Marine Le Penové chybí peníze na volební kampaň. Francouzské banky ji ignorují

23. 12. 2016

čas čtení 1 minuta


Lídryni francouzské krajní pravice Marine Le Penové chybějí zdroje potřebné k zaplacení prezidentské kampaně v roce 2017, protože francouzské banky odmítají její straně Národní fronta z politických důvodů půjčovat. Prohlásil to generální tajemník strany Nicolas Bay.


Bay sdělil rozhlasové stanici Europe 1, že žádal o půjčku zhruba 27 milionů eur na volby v dubnu a květnu "mezi bankovním establishmentem ve Francii, Evropě a po celém světě".

Ale francouzské banky odmítly straně půjčit, tvrdí, a dodává, že strana čelí "diskriminaci založené na politických názorech".

Banky Societé Générale, BPCE a Crédit Mutuel nereagovaly na dotaz agentury AFP. BNP Paribas a Francouzská bankovní federace odmítly informaci komentovat. Francouzská média v minulosti publikovala dopisy francouzských bank odmítajících půjčit Národní frontě.

Podle průzkumů má Le Penová podporu asi čtvrtiny francouzských voličů, ale peníze jsou v kampani dlouhodobě problémem. Většina průzkumů předpovídá, že do druhého kola volby postoupí ultrapravicová le Penová a středopravicový kandidát Republikánů Francois Fillon, ale nakonec by měl zvítězit Fillon.

V roce 2014 vyšlo najevo, že Národní fronta získala půjčku 9 milionů eur z ruského zdroje.

Možnost ruského zapojení do západních voleb se stalo horkým tématem od chvíle, kdy zpravodajské služby obvinily Rusko z ovlivňování amerických voleb ve prospěch Donalda Trumpa.

Německá kancléřka Angela Merkelová a německé zpravodajské služby vyjádřili obavy, že se Kreml může pokusit ovlivnit příští rok německé volby prostřednictvím kybernetických útoků nebo masivních dezinformačních kampaní.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5967

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2016