Jak evropští pravicoví populisté reagovali na vánoční útok v Berlíně

21. 12. 2016

čas čtení 2 minuty


Dvanáct lidí zemřelo a téměř padesát bylo zraněno, někteří kriticky, když v pondělí večer v Berlíně kamion záměrně projel zalidněným vánočním trhem. Pravicoví populisté (k nimž se jednoznačně přiřadili i přední čeští představitelé - red.) se vrhli na německou kancléřku Angelu Merkelovou a mnozí spojují útok s přílivem migrantů do Evropy.


"Německo už není bezpečné," prohlásila Frauke Petryová, předsedkyně pravicové antiislamistické strany AfD, která příští rok na podzim bude konkurovat vládním stranám v parlamentních volbách. Dodala, že pro Merkelovou bylo "povinností vám to říci".

Petryová viní z útoku příliv migrantů do země v minulých 18 měsících, který Merkelová podporovala. "Prostředí, v němž se takovým činům může dařit, bylo lehkomyslně a systematicky importováno v posledním roce a půl. To není izolovaný případ a nezůstane jím."

Ve Francii předsedkyně Národní fronty Marine Le Penová vyzvala k "neprodlenému" ukončení přijímání migrantů do země a navrhla vytvořit alianci Francie, USA a Ruska proti islámskému extrémismu. Le Penová se napřesrok uchází o post prezidentky a očekává se, že se dostane do druhého kola.

V Nizozemsku Geert Wilders, předseda strany Svobodných, na Twitteru publikoval vyjádření o potřebě "politické revoluce" po útoku. Wilders, jehož strana podle průzkumů vyjde z příštích parlamentních voleb jako nejsilnější, byl nedávno shledán vinným z podněcování rasové diskriminace vůči Marokáncům.

V Británii Nigel Farage, bývalý lídr euroskeptické strany UKIP, obvinil z odpovědnosti Merkelovou. "Hrozné zprávy z Berlína, ale bez překvapení. Události jako tato budou odkazem Merkelové," napsal na Twitter politik, který prosazoval odchod z EU na základě využití strachu z přistěhovalců.

Mezitím maďarský premiér Viktor Orbán, který se postavil jednoznačně proti přerozdělování migrantů ve Východní Evropě, poslal Merkelové vyjádření soustrasti.

"Včera byla zasazena tvrdá rána nejen berlínskému lidu, ale celé Evropě a našim společným křesťanským hodnotám," uvádí se v jeho prohlášení. "Mohu Vás ujistit, že má vláda odsuzuje každou formu teroru a násilí a je připravena spolupracovat s Německem, aby zajistila bezpečnost Evropy a jejích občanů."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6236

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2016