Čínský státní tisk o Trumpovi: Pýcha předchází pád

13. 12. 2016

čas čtení 2 minuty

Čínský státní bulvární deník The Global Times zuřivě zaútočil na nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa a varoval ho, že "pýcha předchází pád". List píše: "Vypočítavý byznysmen si možná myslí, že Trump provedl chytrý manévr tím, že chytil osud Číny za krk. Avšak pravdou je, že tento nezkušený nový prezident pravděpodobně vůbec netuší, o čem mluví. Přehnal schopnost Spojených států dominovat světu a nechápe omezení americké moci v současné éře." Deník žádá čínskou vládu, aby reagovala "překvapivými kroky".

Trumpovy výroky ukazují, že "strategicky pohrdá Čínou", píše list a varuje: "Pýcha předchází pád. Ještě dřív, než vstoupil do Bílého domu, dal své karty ohledně vydírání Číny na stůl. Jaký důvod máme pro přijetí naprosto neférové a ponižující dohodu od Trumpa?"

"Trumpovy výroky nejenže ohrozily světový mír, ale také poškodily vztahy mezi Pekingem a Washingtonem. Zaplatí za své chyby," varoval Niu Xinchun z Čínského ústavu současných mezinárodních vztahů.

Jessica Chen Weiss, odbornice na čínskou politickou strategii z Cornell University, uvedla, že stále tvrdší výroky přicházející z Pekingu jsou součástí kampaně "vzdělávání" Trumpa a jeho týmu před jeho inaugurací 20. ledna.

Pokud Trump odmítne změnit svůj postoj, Čína podnikne v kuloárech kroky, které zajistí, aby Republikánská strana pochopila, že je nebezpečné dostat se s ČÍnou do konfliktu. Peking podle Weissové bude nyní hledat "citlivé body, na něž Trump zřejmě bude reagovat". Čína zřejmě ztíží americkým firmám přístup na čínský trh. Nebude to nic oficiálního, ale některé akce budou sloužit jako varování americké podnikatelské komunitě, že tohle neskončí dobře, pokud bude Trump takto pokračovat."

Čína má celou řadu kroků k dispozici. Mohla by devalvovat čínskou měnu, aby ztížila Američanům export. Mohla by podpořit Severní Koreu a dát jí velké množství hospodářské pomoci. Mohla by vážně hospodářsky a politicky zaútočit na Tchajwan a izolovat ho od světa.

Weissová uvedla, že není jasné, zda si Trump své "divoké řeči" přinese do Bílého domu. Hrozí však největší konflikt mezi USA a Čínou v historii. "Nejsem vůbec optimistická," dodala.

0
Vytisknout
7321

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2016