Prominentní londýnský soudce se obrátí na irský soud kvůli brexitu

10. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Jolyon Maugham QC, se chce prostřednictvím irských soudů dotázat Evropského soudního dvora v Lucembursku, zda je možno proces odchodu Británie z EU zastavit. Prostřednictvím crowdfundingu apeluje v této věci na veřejnost o finanční příspěvky. Je ale nepravděpodobné, že by Evropský soudní dvůr vydal v této věci verdikt dříve, než 31. března 2017, kdy britská premiérka Theresa Mayová plánuje zahájit brexit.

Maugham spolupracuje se sympatizujícími poslanci Dolní sněmovny i Evropského parlamentu. Odhaduje, že potřebuje sebrat přibližně 70 000 liber.

Případ musí být prezentován prostřednictvím irských soudů, protože anglické soudy nechtějí případ postoupit Evropskému soudnímu dvoru, což je v současnosti vlastně protizákonné.

Maugham chce také zjistit, zda byl brexit aktivován už letos v říjnu, kdy Theresa Mayová sdělila Radě Evropy, že Británie z EU odejde. Evropská unie jmenovala vyjednavače a chová se, jako by brexit byl už zahájen. Pokud tomu tak je, pak EU ilegálně brání Británii ve vyjednávání. Pokud tomu tak není a brexit zahájen dosud nebyl, EU ilegálně vylučuje Británii z jednání Rady Evropy.

Maugham poukazuje na to, že zůstává celá řada nezodpovězených otázek: "Má mít parlament právo rozhodovat o podmínkách, za nichž Británie opustí EU? Bude se konat další referendum o dohodnutých podmínkách odchodu? Anebo je důsledkem aktivace brexitu, že Británie odejde z EU, ať to stojí cokoliv? Odchází Británie také z Evropské hospodářské oblasti, nebo v té věci bude nutno učinit samostatné rozhodnutí? Lidé potřebují znát odpovědi na tyto otázky, protože si potřebují plánovat život."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5799

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2016