Pravicový populismus je porazitelný

9. 12. 2016

čas čtení 4 minuty

Porážka Norberta Hofera v Rakousku nám dává možnost dát vzestup pravicového populismu do řádného kontextu a hlavně, změnit stále více poraženecký narativ, který ho obklopuje, píše politolog Cas Mudde.

Je důležité nejprve přiznat, že Hofer dosáhl dosud nejlepšího výsledku pro populistického radikálně pravicového kandidátu v etablované evropské demokracii. Jeho 46,2 procent podpory v celostátním hlasování je podstatně vyšší než nejlepší volební výsledek jeho Strany svobody (FPÖ), která získala 26,9 procent v parlamentních volbách v Rakousku v roce 1999.

Přestože je liberální demokracie vůči ultrapravicovému populismu na ústupu, je důležité si uvědomit, že žádný populistický kandidát z radikální pravice dosud v žádné etablované demokracii nezískal opravdovou voličskou většinu. I Donald Trump byl v prezidentských volbách tvrdě poražen, pokud jde o počet voličských hlasů. Clintonová získala o 2 miliony hlasů víc než Trump a zvítězila nad ním o 2 procenta.

Prvním důležitým poučením z toho je, že (rozhněvaní) bělošští muži nejsou hlasem lidu. Téměř po každých volbách, v nichž je radikální populistická pravicová strana úspěšná, zaujmou média v podstatě populistický postoj a kritizují politický establishment, že je "mimo kontakt" se "skutečným národem". Avšak tento "skutečný národ" je téměř výlučně populistickou radikální pravicí a ta spočívá na podpoře nativistických bělošských mužů z dělnické třídy.

Avšak bělošští muži z dělnické třídy tvoří jen malou menšinu v celkovém elektorátu. Ve většině evropských zemí jsou bělošští muži v obyvatelstvu menšinou, a to i v dělnické třídě. To, že bělošští muži jsou stále považováni za "hlas národa", vypovídá hodně o sdělovacích prostředích, jimž dominují (starší) bělošští muži.

Avšak nejenže nejsou nativističtí bělošští muži hlasem lidu, jak v rakouských i v amerických prezidentských volbách podpořila většina voličů kandidáty, kteří nabízeli explicitně inkluzivní a pozitivní sociokulturní program. Ani Clintonová, ani Van der Bellen se nepodbízeli populistické radikální pravici nativistickou politikou ani rétorikou. Měli program jiného Rakouska a Ameriky, inkluzivních a tolerantních zemí. A většina obyvatelstva pro tento program hlasovala. Navzdory mnoha létům islamofobie a xenofobie, šířené médii a nové politické korektnosti, která hovoří o "multikulturalismu, který selhal."

Je nesprávné vidět Clintonovou a Van der Bellena jako anomálie. Liberální demokracie by se měly poučit z jejich úspěchů. I pokračující popularita a moc Angely Merkelové, navzdory mediální konstrukci, že je prý Merkelová "v obklíčení", je důkazem, že prouprchlickou politickou strategii lze úspěšně hájit, i když stojíte skoro sami.

Napodobování populistických postojů poškodí demokracii. Drtivá většina voličů požaduje přesvědčivou a důslednou politickou strategii, která nabízí řešení dnešních problémů inkluzivním a pozitivním způsobem. Populistické radikální strany zůstanou politickou realitou po mnoho let, ale liberálnědemokratické stranty by neměly obětovat zájmy a hodnoty většiny lidí tím, že se budou snažit zalíbit swe radikální pravici. Lidé dávají přednost originálu a ne kopii.

Podpora populistických radikálně pravicových stran nemusí růst. Avšak liberálně demokratické strany se z toho musejí poučit a nenapodobovat pravicový populismus. Musejí vytvořit inspirující a nikoliv poraženecký narativ.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
7960

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2016