Le Penová chce blokovat vzdělávání dětí ilegálních přistěhovalců

9. 12. 2016

čas čtení 2 minuty


Představitelka francouzské ultrapravice Marine Le Penová včera navrhla, aby děti ilegálních přistěhovalců nesměly nastupovat do veřejných škol. Jde o součást jí prosazovaného programu sledujícího omezení státních služeb.


Podle průzkumů Le Penová má skončit v prezidentské volbě příští rok na druhém místě, ale doufá, že její kampaň získá novou dynamiku po vítězství Donalda Trumpa v USA.

Le Penová AFP objasnila, že chce blokovat vzdělání pro přistěhovalce, kteří jsou v zemi ilegálně, ne pro všechny cizince. Ale dodala, že cizinec, který využívá veřejného vzdělávacího systému a neplatí ve Francii daně, by měl přispívat.

Francouzská ultrapravicová Národní fronta se považuje za součást globální revolty proti přistěhovalectví, zavedeným politickým stranám a globalizaci. Jejím symbolem se stalo listopadové vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách. Národní fronta pravidelně kritizuje využití zadluženého francouzského systému sociálního zabezpečení cizinci a tvrdí, že prioritu mají mít Francouzi.

Le Penová ve čtvrtek nepravdivě tvrdila, že kdokoliv starší 65 let může přijet do Francie a pobírat zde důchod z francouzského důchodového fondu.

Průzkumy ukazují, že Le Penová má dost hlasů, aby prošla do druhého kola květnových voleb, kde by měla čelit kandidátovi pravicových Republikánů Francoisi Fillonovi. Očekává se, že Fillon vyhraje. (Průzkumy voličských preferencí se ale v posledních měsících všude ukazují jako notoricky nespolehlivé - pozn. red.)

Jen málo pozorovatelů očekává, že se Le Penová dostane k moci, ale špatný stav francouzské ekonomiky a otázka přistěhovalectví představují hlavní starosti voličů.

Le Penová chce francouzský odchod z eurozóny a vyzvala k referendu o členství v EU.

Fillon také zaujal tvrdý postoj k imigraci a slíbil, že ji omezí na "přísné minimum". Vyzval také příchozí, aby se přizpůsobili francouzské kultuře. Odmítl ideu multikulturalismu a trvá na tom, že Francie musí bránit své tradice, jazyk a identitu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4880

Diskuse

Obsah vydání | 9. 12. 2016