Británie: Labouristická strana se nechala zmanipulovat Downing Street k hlasování o souhlasu aktivace brexitu

8. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Britská Dolní sněmovna schválila ve středu - neformální - labouristickou rezoluci, vyzývající "britskou premiérku, aby přislíbila, že před aktivací článku 50 Lisabonské smlouvy o odchodu Británie z EU, zveřejní plán britské vlády pro odchod z EU". Úřad premiérky v Downing Street k rezoluci přidal větu "a aby vláda aktivovala článek 50 do 31. března 2017". Tuto rezoluci hlasováním schválilo 448 poslanců Dolní sněmovny. 75 ji odmítlo. Rezoluce byla schválena většinou 373 hlasů. Proti hlasovala skupinka labouristických poslanců, nestor Konzervativní strany, eurofil Kenneth Clarke, Strana zelených a všichni poslanci Skotské nacionální strany a všichni liberální demokraté.

Šéf liberálních demokratů Tim Farron konstatoval, že se Labouristická strana "nechala umlčet". Keir Starmer, stínový labouristický ministr pro brexit, však argumentoval, že labouristé "využijí rezoluce k vyvíjení nátlaku na vládu". Bude prý požadovat, aby vláda splnila těchto pět testů:

- Odpovídá vládní plán na otázky, zda Británie zůstane v celní unii a v evropském jednotném trhu?

- Poskytuje dostatečné množství podrobností, aby mohli poslanci vládní plán odchodu Británie z EU řádně zkoumat?

- Poskytuje dostatečné množství informací, aby bylo možno činit podrobné hospodářské předpovědi:

- Řeší znepokojení decentralizovaných vlád Skotska a Severního Irska?

- Obsahuje dostatečné množství podrobností, aby vznikl opravdový konsensus?

Pokud labouristická strana nebude spokojena s vládními odpověďmi na tyto otázky, řekl Starmer, labouristé budou usilovat o změnu zákona, který britská vláda bude nucena předložit parlamentu k aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy, pokud prohraje právě probíhající odvolací řízení u Nejvyššího soudu.

Cynikové ovšem tvrdí, že konzervativci labouristy převezli a že žádné plány na odchod Británie z EU nezveřejní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5371

Diskuse

Obsah vydání | 9. 12. 2016