Lobbyista těžebního průmyslu Trumpovým šéfem Agentury na ochranu životního prostředí

8. 12. 2016

čas čtení 1 minuta


Scott Pruitt, nejvyšší státní zástupce Oklahomy a velmi blízký spojenec amerického těžebního průmyslu, byl vybrán Donaldem Trumpem jako budoucí šéf Agentury na ochranu životního prostředí. Jde o vcelku jasný signál, že Trump je skutečně rozhodnut zvrátit Obamovu snahu postavit se globálním klimatickým změnám. Pruitt je považován konzervativními aktivisty za hrdinu. Je jedním z republikánských nejvyšších státních zástupců, kteří zformovali alianci s některými z největších energetických firem v USA proti Obamově regulační politice, jak v roce 2014 odhalil deník NY Times. Pruitt inicioval několik žalob proti agentuře, kterou má nyní vést.

Demokratický senátor Benjamin L. Cardin na Twitteru poukazuje na to, že Pruitt patří mezi popírače klimatických změn.

Další reakce z Twitteru od demokratického poslance Jareda Polise: Trump vybral Pruitta, aby řídil Agentutu pro ochranu životního prostředí. Pruitt bojoval proti regulacím na ochranu čisté vody a emisí skleníkových plynů.

Ethan Nedelmann, aktivista prosazující legalizacvi marihuany, poukazuje na to, že Pruitt podal žalobu na stát Colorado kvůli legalizaci marihuany.

Řada dalších reakcí na Twitteru poukazuje na absurditu spočívající v tom, že člověk, který bojuje proti ochraně životního prostředí, bude řídit federální agenturu, která ji má vykonávat.

0
Vytisknout
5398

Diskuse

Obsah vydání | 9. 12. 2016