François Hollande se nebude ucházet o znovuzvolení francouzským prezidentem

1. 12. 2016

čas čtení 2 minuty

François Hollande, nejnepopulárnější francouzský prezident od ukončení druhé světové války, oznámil, že se nebude ucházet o zvolení do prezidentského úřadu ve Francii na druhé funkční období. Spokojenost francouzských občanů s Hollandem v poslední době poklesla na 4 procenta. V televizním projevu z Elysejského paláce oznámil, že se nebude pokoušet o znovuzvolení, protože si je vědom "rizik", která by tím vyvolal pro francouzskou levici.

Hollande je jediným francouzským prezidentem od ukončení druhé světové války, který se neuchází o znovuzvolení na druhé funkční období.

Hollandeovo rozhodnutí otevírá cestu k tvrdým primárkám v socialistické straně, které se budou konat v lednu. Kandidátem by se mohl stát premiér Manuel Valls, tvrdý zastánce vynucování zákonů a spravedlnosti a propodnikatelský reformátor na pravici socialistické strany. Proti němu se zřejmě postaví několik bývalých ministrů, kteří jsou součástí vzbouřeneckého levicového hnutí.

Hollandeova popularita poklesla hned na začátku jeho funkčního období r. 2012. Zahájil svůj prezidentský úřad s levicovým programem, jehož součástí byla daň 75 procent pro superbohaté, ale uprostřed svého funkčního období Hollande ten program opustil.

Hollande ztratil podporu voličů, když se postavil r. 2014 na stranu podnikatelů, když váhal nad reformami bezpečnostních opatření a když chtěl zavést reformu zákoníku práce, která vyvolala demonstrace tisíců lidí.

Byl obviňován ze špatné přípravy, o tom, že opakovaně mění svou politickou strategii a že nedokáže zvládnout hašteření ve své vládě ohledně toho, jak oživit ekonomiku. Byl obviňován z nedostatku autority a sytematičnosti, že váhal nad politickými rozhodnutími, od zvýšení daní až po propodnikatelskou reformu, nepodařilo se mu oživit stagnující hospodářství a nezabránil sérii ničivých teroristických útoků.

Hollandeův složitý osobní život je posílil jeho image jako nerozhodného a nesoustředěného člověka. V lednu 2014 ho vyfotografovali paparazziové, jak jede na skútru do bytu nedaleko Elysejského paláce, kde udržoval poměr s herečkou Julie Gayetovou. Jeho partnerka, politická novinářka Valérie Trierweiler, pak napsala knihu o jejich rozpadávajícím se vztahu. Nejvíce Hollandeho poškodilo, že citovala, že se vysmíval chudým lidem, že jsou "bezzubí".

Hollande se snažil otevřeně mluvit s novináři a zval dokumentární týmy do Elysejského paláce, jenže se mu nikdy nepodařilo vytvořit si vztah k Francouzům tak, aby rozuměli jeho cílům a on rozuměl jim.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5284

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2016