Stromy zřejmě zvyšují znečištění ulic

1. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Listí a větve stromů v ulicích zpomalují vzdušné proudy a způsobují, že se škodlivé emise usazují, varuje britský Národní institut pro zdraví a kvalitní zdravotní péči (Nice). Emise také zvyšují retardéry ve vozovce, protože způsobují, že řidiči brzdí a pak znovu akcelerují.

Institut Nice vydává ve čtvrtek šedesátistránkovou zprávu doporučující nejrůznější opatření proti znečištění vzduchu automobily, v jehož důsledku umírá v Británii každoročně 40 000 lidí, v sedmimilionovém Londýně 10 000 lidí, což způsobuje zemi náklady až 18 miliard liber.

Britská vláda se rozhodla zavést "zóny čistého vzduchu" v pěti britských městech, avšak instituce Nice požaduje, aby to udělala všechna britská města a zakázala vjezd do měst těžce znečišťujícím vozidlům, především vozidlům na naftu. Školy a školky mají být situovány ve vzdálenosti od rušných ulic. Doporučuje se, aby lidé jezdili na kole nebo chodili pěšky a pokud možno nechávali automobily doma.

Ukazuje se, že znečištění ovzduší automobily je vážným zdravotním problémem, způsobujícím předčasné úmrtí velkému počtu obyvatel. Aktivisté požadují snížení počtu automobilů ve městech. Vozidla na naftu musejí být zcela vyloučena z měst a města budou muset drasticky přehodnotit svou strategii veřejné dopravy, konstatuje organizace Přátelé Země.

0
Vytisknout
7439

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2016