OSN: Východní Aleppo se stává jedním velkým hřbitovem

1. 12. 2016

čas čtení 2 minuty

25 000 lidí bylo od soboty donuceno utéci

Rusko odmítlo rezoluce v Radě bezpečnosti OSN jako "zbytečné". Záchranné čety, které vyhrabávají lidi z trosek, jsou podle Ruska "pseudohumanitární"

Šéf OSN pro humanitární záležitosti varoval, že se východní Aleppo proměňuje v "jeden velký hřbitov", protože tam probíhá ofenzíva Asadových a ruských vojsk.

Stephen O'Brien svědčil na nouzovém zasedání Rady bezpečnosti OSN, že od soboty bylo donuceno 25 000 lidí opustit své domovy ve východním Aleppu, polovina z nich jsou děti, protože do opozičních čtvrtí vpadli vládní vojáci.

O'Brien uvedl, že prchající civilisté čelí novému nebezpečí, protože se jim vzbouřenecké jednotky snaží bránit v odchodu, stávají se obětí palby a zatýkají je a "nechávají zmizet" vládní vojáci.

"V zájmu lidskosti prosíme, žádáme všechny strany, které mají vliv, aby učinily všechno ve svých silách na obranu civilistů a aby nám umožnily přístup do východního Alepa, než se stane jedním velkým hřbitovem," řekl O'Brien.

Ruský velvyslanec u OSN Vitalij Čurkin odmítl apely na ukončení ofenzívy, kterou provádějí libanonští příslušníci organizace Hezbollah a íránské jednotky za podpory ruského letectva.

Čurkin uvedl, že osudu civilního obyvatelstva nepomůže zastavení "našich protiteroristických operací" proti "banditům" "podporovaným Británií a Francií". Označil organizaci Bílé helmy, která vykopává lidi zavalené v bombardovaných domech, za "pseudohumanitární" organizaci, a dodal, že rezoluce OSN požadující ukončení krveprolévání "jsou zbytečnou taktikou".

Regionální ředitel UNICEFu Geert Cappelaere uvedl, že v Sýrii potřebuje humanitární pomoc šest milionů dětí. Dva miliony z nich jsou v těžce dosažitelných oblůastech a půl milionu dětí žije v obklíčení.

"Některé tyto děti žijí v obklíčení už dva roky," řekl Cappelaere. "Rád bych, abychom se všichni na okamžik zastavili a představili si život očima dítěte uvízlého v této tragické situaci. Jako chlapec a dívka v dnešním Aleppu, kde naleznete útěchu a naději, uprostřed těch bomb?"

O'Brien dodal: "Jak jsme viděli předtím, po celé Sýrii a během celého konfliktu, muži, ženy a děti jsou houfně zatýkáni na vládních kontrolních stanovištích. Jsou odváženi do tajných vládních věznic, kde jsou drženi bez kontaktu s vnějším světem, jsou mučeni, usmrcováni nebo mizejí."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6147

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2016