Proasadovské jednotky ovládly třetinu východního Aleppa

29. 11. 2016

čas čtení 2 minuty

Více než 20 000 lidí se údajně snaží uprchnout ze vzbouřeneckých oblastí před ofenzívou iráckých bojůvek a organizace Hezbollah

"Můj bratr a strýc byli usmrceni na vojenském kontrolním stanovišti v roce 2013. Teď pro nás přijdou. Budou hovořit o smíření a bratrství a přitom nás vyvraždí. A svět se na to bude bezmocně dívat tak, jak se na to dívá už rok."

Invazní jednotky se nesetkaly od vzbouřenců s téměř žádným odporem. Zřejmě jde o poslední dějství bojů o kontrolu nad městem, které bylo v ohnisku syrského konfliktu.

Invazi vedly irácké milice a libanonský Hezbollah, které hrají v Aleppu podstatnou vojenskou roli. Syrská armáda hraje jen podpůrnou roli.

Ve východním Aleppu je zřejmě stále asi 250 000 civilistů bez přístupu k potravinám, vodě či lékům. Poprvé za posledního půl roku se v pondělí pokoušel z východního Aleppa uprchnout větší počet lidí, až 20 000. Avšak na sever a na východ neexistuje žádná úniková cesta. Údajně asi 1000 lidí přešlo do západního Aleppa, které ovládá Asadův režim.

Jeden z obyvatel východního Aleppa svědčil o tom, že proasadovské jednotky zatkly v neděli 400 lidí, kteří jsou nyní nezvěstní.

Jiný muž konstatoval: "Můj bratr a strýc byli usmrceni na vojenském kontrolním stanovišti v roce 2013. Teď pro nás přijdou. Budou hovořit o smíření a bratrství a přitom nás vyvraždí. A svět se na to bude bezmocně dívat tak, jak se na to dívá už rok."

Ruské a syrské letecké údery se systematicky zaměřovaly na zdravotní infrastrukturu ve východním Aleppu a na další součásti civilního života, jako jsou pekárny, trhy a civilní obrana.

Bez podpory Ruska a Íránu by se Asadův režim nevzmohl.

Jiný místní obyvatel svědčil: "Všichni lidé jsou v ulicích. Už nemají kde bydlet. Letecké údery jsou všude, každou minutu pálí Aleppo. Není žádná silnice, po níž by civilisté mohli odejít. Řekli, že tady zemřeme a nepřejdeme k režimu, nedáme své ženy režimu. Nedáme mu ani svou čest."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6593

Diskuse

Obsah vydání | 1. 12. 2016