Proč čeští studenti nejezdí na stáže do zahraničí

26. 11. 2016 / František Řezáč

čas čtení 3 minuty



V rozhovoru BL jsem se ke svému údivu dověděl, že čeští studenti jen málo využívají možností k zahraničním pobytům. To je opravdu škoda. Nám se během studia v šedesátých letech minulého století o něčem takovém ani nesnilo. Přesto jsme byli učiteli vedeni ke studiu cizích jazyků. Na jaře roku 1969 jsem si vyjednal cestu do Londýna. Musel k tomu ovšem svolit zaměstnavatel. K mé smůle v té době zůstal v cizině synovec ředitele podniku a on se bál dalšího průšvihu, tak mi cestu nepovolil. Od té doby jsem mohl až do roku 1990 cestovat jen do NDR a dalších lido-demo států. Cestování i na krátké pobyty v příhraničí NDR jsem pak využíval k jazykové praxi v němčině. Samozřejmostí bylo každodenní sledování západoněmecké televize. Znalost německého jazyka mi umožnila v roce 1995 přijmout nižší vedoucí pozici v německém podniku na dobu jednoho roku.

V regionálním dobrovolnickém centru Totem v Plzni probíhají během školního roku jazykové kursy pro seniory za velmi přístupné ceny. Kromě toho máme také zdarma jazykové koverzace v angličtině a němčině, kde se zúčastní v jenom kroužku asi deset lidí. Tyto konverzace, které navštěvuju už sedm let, vedou dobrovolníci a dobrovolnice z Německa, loni jsme tu měli jednu Španělku ze Segovie. Tito dobrovolníci - praktikanti jsou ovšem středoškoláci po maturitě ve věku osmnácti let. Jejich jazykové znalosti jsou však udivující. Jedna dívka byla rok na Novém Zélandu, její angličtina perfektní. Simon Grimm z Aschaffenburku vedl konverzace nejen v angličtině a němčině, ale i ve francouzštině a umí též latinsky. Náš nynější vedoucí Max Melzer pochází z Budyšína a chce se tady naučit česky. Tyto praktikantky a praktikanti mohou při svém ročním pobytu navštěvovat různá místa v ČR, setkávat se s kolegy z celé Evropy a v Totemu se učí péči o seniory. Pobyt mají plně hrazený a dostávají i kapesné. Zdůrazňuji, že jsou to středoškoláci. Při konverzacích s námi diskutují o svých záměrech pro vysokoškolské studium. "Naši" bývalí praktikanti nyní studují na univerzitách v Berlíně, Výmaru, Würzburku, Kolíně nad Rýnem i Münsteru. Španělka Elsa se rozhodla studovat v Praze.

Určitě by možnosti Evropského servisu pro praktikanty mohli podobným způsobem využívat i naši maturanti za stejně výhodných podmínek. Jen se nebát vyrazit do světa, třeba jen za první hranici do Německa. Předpokladem je ovšem dobrá znalost minimálně angličtiny a částečně němčiny. Tu se tam pak za ročního pobytu naučíte. Uvidíte, že to jde. Fotografie je z vernisáže výstavy Zmizelé Sudety u nás v Totemu v roce 2012 za účasti praktikantek z Německa.

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
8930

Diskuse

Obsah vydání | 28. 11. 2016