Žena která telefonátem ukončila teror v Paříži

14. 11. 2016

čas čtení 1 minuta


Zachránila životy stovek lidí. 16. listopadu 2015, tři dny po teroristických útocích v Paříži, vytočila žena telefonní číslo 197 pro bezodkladné nahlášení zabití. Díky tomuto telefonátu vyšetřovatelé přišli na stopu Abdalhamídu Abáúdovi, marocko-belgickému džihádistovi, který koordinoval teroristy a plánoval nové útoky ve francouzském hlavním městě, napsala Michaela Wiegel.


Nyní tato žena pod pseudonymem Sonia s pomocí novinářky Claire Andrieux vydala působivou knihu nazvanou "Témoin" ("Svědek"). Sonia se skrývá před policií od svého rozhodujícího telefonátu, přišla o práci, přátele a sousedy. "Stala jsem se nikým," píše. Ale stejně ničeho nelituje.

Sonin příběh je typickým osudem přistěhovalce. V její čtvrti je matka tří dětí považována za dobrou duši, která rozdává teplou polévku potřebným a také solidaritu. Rodiče přijeli z Alžírska, ona se pohybuje v přistěhovaleckém prostředí předměstí 93 proslulého svou špatnou pověstí. Zde se pracuje na černo, berou se štědré sociální dávky, poctivě přiznává. Nejmladší syn byl zatčen, nedokáže mu zabránit v záškoláctví a vloupáních.

Francouzská policie se domnívala, že Abáúd je dosud v Sýrii. Soňa jí dala adresu nového úkrytu na Rue Courbillon v Saint-Denis. Abáúd a jeho marocko-belgický komplic Čakíb Akrún zemřeli 18. listopadu 2015 při útoku policie.

Podrobnosti v němčině: ZDE

0
Vytisknout
9280

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2016