"Norsko bude trpět": Rusko hrozí jadernými zbraněmi

2. 11. 2016

čas čtení 1 minuta


Vysoký ruský bezpečnostní představitel prohlásil, že umístění 330 amerických námořních pěšáků v norském Værnesu je součástí přípravy amerických sil pro "globální Blitzkrieg" a varoval Norsko, že se může stát terčem potenciálního jaderného útoku.


Franc Klincevič, místopředseda ruského výboru pro obranu a bezpečnost, sdělil kanálu TV2, že Rusko povsžuje přítomnost 330 námořních pěšáků v Norsku za přímou vojenskou hrozbu, která vyžaduje reakci. Norsko podle něj může být přidáno na "seznam cílů našich strategických zbraní".

"To je pro Norsko a Nory velmi nebezpečné," prohlásil Klincevič.

Rusko plány na rozmístění amerických vojáků v Norsku při několika příležitostech kritizovalo. Norská ministryně obrany Ine Eriksen Søreide kritiku odmítla a trvá na tom, že nejde o americkou vojenskou základnu, ale zkušební zařízení, které bude zhodnoceno během roku 2017.

"Neexistuje objektivní důvod, aby Rusové na tohle reagovali. Ale Rusové teď reagují stejným způsobem takřka na všechno, co teď země NATO dělají," dodala ministryně.

Než Norsko v roce 1949 vstoupilo do NATO, pohlíželo na Rusko s obavami a slíbilo nerozmístit na svém území cizí bojové jednotky, pokud nedojde k útoku nebo hrozbě útokem.

Norská vláda tvrdí, že vojáci NATO už v zemi pravidelně cvičí a rozmístění nových vojáků se nerovná otevření trvalé americké základny.

Spojené státy již v Norsku rozmístily velké množství vojenského vybavení, zejména v horských tunelech, ale nikoliv vojáky.

Ruské výhrůžky připomínají podobné hrozby na adresu Dánska. V březnu 2015 ruský velvyslanec v Dánsku varoval, že dánské lodě se stanou cíli jaderného útoku, pokud se Dánsko připojí k protiraketovému systému NATO.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7656

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2016