Ostravské rakety a domovní svoboda

31. 10. 2016 / Jan Sláma

čas čtení 2 minuty

Už opakovaně jsem slyšel otázku „víte pane redaktore co je to ostravská raketa“ a pak si tazatel dopřeje radost vysvětlení. Tak jsem tuto otázku znovu slyšel od pana prezidenta v nedělní Partii. Co ale následovalo, totiž souhlasný postoj k prolomení domovní svobody, se mi vůbec nelíbilo.

Zákonodárci, ohánějící se veřejným zájmem a zdravím lidu chtějí uzákonit oprávnění vniknout do domů osob které jsou podezřelé ze spalování oněch raket nebo plastů, či jinak čoudících paliv. Naprosto souhlasím s tím, že osoba z jejíhož komína se valí tmavý dým je svému okolí na obtíž. Jaký je ale důvod, že někdo pracně vyrábí zmíněné rakety? Není to tak jednoduché jak pan prezident myslí. Nelze jen nalít vyjetý olej do láhve a hodit do kotle. To by dopadlo špatně pro neopatrného topiče. Musí se smíchat piliny nebo mour s olejem a ten se musí také někde sehnat. Je to pracné a nevděčné. A ještě topení provádět se špatným svědomím. Proč to vůbec někdo dělá?

Domýšlejí se dopady nápadu kontrolovat jak a čím lidé topí? Ti lidé to dělají z nouze. Ne proto, aby veřejnosti škodili. Prostě nemají na dražší palivo. Nebylo by v naší vyspělé společnosti vhodnější a zvláště na Ostravsku, kdyby lidem bylo umožněno koupit cenově dostupnější palivo, aby nemuseli přistupovat k výrobě prezidentských raket? Nebo si politici myslí, že něco vyřeší, když ty chudáky budou pokutovat nebo jim jejich kotlík zapečetí? Možná vzniknou jen další bezdomovci.

Pan prezident navíc obhajuje udavačství a oznamování lidí z nouze topících dostupným palivem tím, že pokud někdo porušuje zákon, je občanskou povinností zakročit. Takže pak bude stačit k oprávnění vniknout vám do domu, aby někdo, třeba anonymně, oznámil, že vám komín kouří. A váš dům už nebude vaším hradem!

0
Vytisknout
9445

Diskuse

Obsah vydání | 2. 11. 2016