Michal Kocáb: Podporujeme prohlášení herců a divadel

28. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Kroměřížská výzva vyjadřuje jednoznačnou podporu prohlášení herců a divadel, které byly zveřejněny pod názvy „Týdny občanského neklidu“ a „Nemůžeme mlčet!“. Prohlášení reaguje na zjitřenou společenskou atmosféru, která v těchto dnech nastala a kterou pociťuje velká část naší společnosti. Kroměřížská výzva tímto zve zástupce herců na shromáždění (Koncert pro budoucnost), které se uskuteční 17. listopadu 2016 na Václavském náměstí, aby vyjádřili, spolu s dalšími občany a zástupci profesních a občanských skupin, svůj názor.

Dny 28. říjen a 17. listopad jsou nerozlučně spjaty s osudem české a slovenské státnosti ve smyslu své existence a je tedy logické, že se téma budoucího ukotvení naší země dostává do popředí zájmu společnosti. 28. říjen 1918 nám připomíná vznik Československa, vyvzdorovaného na Rakousko-Uhersku, avšak v průběhu dvacátého století těžce decimovaného ze strany nacistického Německa a Sovětského svazu. V tento den bychom měli vyjádřit úctu a vděk zejména T.G. Masar ykovi, Edvardu Benešovi, Milanu Rastislavu Štefánikovi a dalším lidem, kteří u zrodu Československa stáli. 17. listopad 1989 nám přinesl ukončení vazalských vztahů ve střední a východní Evropě, konstituování demokracie, Evropu bez hranic, bezpečnostní záruky a ochranu práv občanů, tedy obnovení smyslu naší existence a měli bychom si připomenout zejména neúnavný boj za svobodu našich disidentů v čele s Václavem Havlem. Oba dny by měly být svátky smíření, radosti a vítězství.

Namísto toho jsme svědky nebezpečně negativního vývoje na domácí politické scéně, který může mít nepředvídatelné důsledky a který bychom měli společnými silami zastavit.

Ostudný Dopis čtyř nejvyšších ústavních činitelů reagující na mírumilovnou návštěvu duchovního vůdce dalajlámy nemá v naší polistopadové politice obdoby a není divu, že v kombinaci s kupčením se státními vyznamenáními zvedl vlnu občanského odporu. Ale jsou to poslední negativní projevy destrukce našeho demokratického systému. Je nanejvýše varující, že se tyto projevy stupňují. Proto se zcela ztotožňujeme s tím, že „NEMUŽEME MLČET. BRAŇME SE!“

· chceme zůstat svobodnou, prozápadně orientovanou liberální demokracií

· chceme setrvat v rodině evropských demokratických států

· nebudeme dobrovolně strkat hlavu do čínského, či ruského chomoutu, ze kterého jsme se v roce 1989 vymanili

· nadále se hlásíme k étosu Sametové revoluce, který klade důraz na dodržování lidských práv, spravedlnost a soucit

Za Kroměřížskou výzvu:

Michael Kocáb, Jiří Šesták, Jan Štern, Jakub Pitron, Jakub Peszynski, Tomáš Pasterný, Martin Hausenblas, Michal Bosák

0
Vytisknout
7938

Diskuse

Obsah vydání | 31. 10. 2016