RRTV: Je naprosto v pořádku, že Show Jana Krause byla jednostranně protizemanovsky zaujatá

27. 10. 2016

čas čtení 1 minuta


Tiskové prohlášení Rady pro rozhlasové a televizní vysílání v souvislosti s neodvysíláním pořadu Show Jana Krause

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání se ostře ohrazuje proti tvrzení zástupců televize Prima, kteří zaštítili své rozhodnutí neodvysílat pořad Show Jana Krause odkazem na riziko sankce ze strany Rady. Společnost FTV Prima jako zkušený provozovatel zná právní výklad Rady v souvislosti s povinností dodržovat zásady objektivity a vyváženosti.

Pořad Show Jana Krause již byl v minulosti na základě diváckých stížností posuzován z hlediska pravidel pro objektivní a vyvážené informování, když v průběhu prezidentských voleb v roce 2013 v rámci tohoto pořadu hosté Jana Krause vyjádřili přímou podporu prezidentskému kandidátovi Karlu Schwarzenbergovi.

Rada tehdy konstatovala, že na zábavní pořad, který je zcela principiálně prostoupen subjektivními názory a hodnotícími komentáři, ze zákona nelze uplatňovat požadavky na objektivitu.

FTV Prima tak rozhodně nemůže argumentovat jakousi nejistotou či právní neurčitostí a její vyjádření je nutno chápat jako alibistické a účelové. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání se distancuje od snahy provozovatele hledat viníka svého postupu na straně regulátora.

V Praze dne 27.10.2016

Ivan Krejčí

Předseda RRTV

0
Vytisknout
8407

Diskuse

Obsah vydání | 31. 10. 2016