OSN: Ve Středozemním moři utonul letos rekordní počet lidí

27. 10. 2016

čas čtení 6 minut

Moderátor Channel Four News: Konflikty v Iráku a v Sýrii jsou jedním z hlavních důvodů, proč prchají z Blízkého východu uprchlíci. Není to ale celý obraz. OSN uvádí, že počet osob, které přišly o život při pokusech přeplout Středozemní moře, dosáhl rekordního počtu. Letos dosud zemřelo 3800 lidí.

Ve středu bylo nalezeno dalších 25 mrtvých v gumovém člunu. Varování: tato reportáž obsahuje znepokující záběry.

Reportérka: Toto jsou lidé, kteří měli štěstí. Nevidíme člun, který je sem přivezl. Jen desítky lidí, kteří se zoufale přidržují záchranných trubic, které do moře vhodily italské pobřežní stráže. Zoufalství na tváři tohoto muže, kterého vytáhli do člunu.

Pobřežní hlídky požadují klid. Je to malý člun a mnoho lidí se snaží do něho dostat.

Je to běžný příběh. V úterý zachránila 342 migrantů humanitární organizace z Malty. Mladé rodiny, které zaplatily těžkou cenu, aby své nejdražší dostaly do bezpečí. Mladí muži, kteří doufají, že budou pracovat v Evropě, kde je to lepší a bezpečnější než tam, kde to opustili.

Manazar Suleman: "V Libyi se dnes nedá žít. Unášejí tam lidi, bijí je a jsou nesmírně brutální. Proto jsme se rozhodli odjet do Itálie."

A tady přinášejí ty, kdo neměli štěstí. 9 těchto mrtvých dostane na Sicílii pohřeb, důstojnější, než byla jejich děsivá smrt v moři.

Lékařská charitativní organizace Lékaři bez hranic ve středu zveřejnila záběry z další záchranné akce. Gumový člun byl zoufale přeplněný. Do bezpečí bylo vytaženo 107 lidí. Někteří museli být odvezeni do nemocnice kvůli popáleninám od pohonných látek. Pětadvacet lidí bylo nalezeno mrtvých na dně člunu. MSF se domnívá, že zemřeli na otravu vdechování paliva.

Cesta z Libye přes Středozemní moře je nejvíce smrtící. Přichází tudy snad nejvíce uprchlíků. Loni přišlo do Evropy třikrát více lidí než letos, ale letos už zemřelo nebo se pohřešuje daleko více lidí než loni - 3800. A to jsou jen ti, o kterých víme.

Není to příběh, o němž hovoří pašeráci. Ti slibují, že Evropa uprchlíky zachrání. A ve většině případů tomu tak skutečně je.

Tuesday Reitano, autorka knihy Migrant, Refugee, Smuggler, Survivor (Migrant, uprchlík, pašerák, ten, kdo přežil): "Zatímco dříve spouštěli pašeráci čluny z libyjského pobřeží a snažili se přeplout celých 160 námořních mil do Evropy, skutečnost, že je nyní ve Středozemním moři tolik válečných lidí, znamená, že je to pro pašeráky daleko jednodušší. Stačí, když lodě vyplují jen 12 mil do mezinárodních vod. Migranti jsou na lodích sami a je jim řečeno, ať zatelefonují pobřežním hlídkám, že je zachrání."

Avšak pobřežní hlídky nedokáží zachránit všechny. A se stále sofistikovanějšími pašeráckými sítěmi budou stále větší počty mrtvých.

Moderátor: Ze Ženevy s námi hovoří William Spindler, z Organizace OSN pro uprchlíky. Pane Spindlere, zdá se, že jedna trasa, ta nejbezpečnější, z Turecka do Řecka, je podstatnou měrou omezena. To ale znamená, že lidé nyní přeplouvají daleko nebezpečnější cestou. A proto, i když počet uprchlíků je nižší, počet mrtvých je daleko vyšší.

William Spindler, UNHCR: Ano, to je pravda. Cesta z Libye do Itálie je daleko nebezpečnější, protože vzdálenost je daleko větší. A jde o otevřené moře, ne jen několik kilometrů mezi tureckým pobřežím a řeckými ostrovy. Jsou tu silné proudy, je tu otevřené moře a pravděpodobnost úmrtí je daleko vyšší. Odhadujeme, že na každých 47 lidí, kterým se podaří přeplout, jeden umírá. Je to absolutní humanitární katastrofa.

Moderátor: Co požaduje váš úřad, aby se udělalo?

William Spindler: My víme, že lidé budou dál umírat, protože tohle je jediná možnost, jak se dostat do Evropy. Moře je poslední otevřená hranice Evropy. A pokud se lidé zoufale snaží prchat před válkou, pronásledováním a chudobou, budou takto riskovat. My požadujeme, aby vznikly legální, bezpečné alternativy pro nejzranitelnější uprchlíky. Aby mohli bezpečně přicestovat do Evropy i do dalších částí světa. Tím máme na mysli rozdělování uprchlíků do jednotlivých zemí, sjednocování rodin, studentská víza a tak dále. Je nutné toto umožnit, aby lidé mohli cestovat bezpečně a neriskovali tímto způsobem život. Zároveň musíme začít pomáhat lidem, které hostí obrovské množství uprchlíků, aby uprchlíci mohli zůstat tam, kde teď zrovna jsou.

Moderátor: Co se snažíte dohodnout s libyjskými úřady? Co přijímací střediska v Libyi? A ostrá opatření proti pašerákům? Nedá se více udělat na samotném africkém pobřeží?

William Spindler: No, vzhledem k tomu, jaká je v Libyi situace, není možné tam udržet lidi v bezpečí. Důvodem, proč se tolik lidí nyní vydává na cestu, je nebezpečná situace v Libyi. Proto musíme pomáhat lidem tam, kde jsou, než se vydají na tuto dlouhou nebezpečnou cestu. Potřebujeme zlepšit vládu, respekt pro lidská práva a pracovat na ukončení konfliktů, které lidi vyhánějí z jejich zemí. Tyto věci jsou naprosto nutné. Ale zároveň musíme vytvořit alternativy, aby lidi mohli do Evropy cestovat bezpečně. A ano, je důležité zasáhnout proti pašerákům. To je organizovaný byznys, a provozuje se v průmyslovém měřítku. Tak potřebujeme proti tomu bojovat. Ale to nebude fungovat, pokud budou lidé stále ochotni riskovat život, protože nemají žádnou jinou alternativu.

0
Vytisknout
7074

Diskuse

Obsah vydání | 27. 10. 2016