Skotská premiérka: Jednání v Downing Street nepřineslo odpovědi na žádné otázky

25. 10. 2016

čas čtení 3 minuty

Nicola Sturgeonová, skotská premiérka, po jednání s Theresou Mayovou v Downing Street: "Nebudu předstírat, že jsme udělali větší pokrok, než jak tomu bylo ve skutečnosti. Ale jsem rozhodnuta projít tímto procesem v dobré víře."

Reportér: "Někteří lidé říkají, že to jednání bylo docela bojechtivé."

Nicola Sturgeonová: "To je pravda."

Reportér: "Bylo to na hraně? Hrozili jste si prstem?"

Nicola Sturgeonová: "Já se snažím nikomu nehrozit prstem. Nevšimla jsem si, že by někdo hrozil prstem. Podívejte se, byla to velmi upřímná výměna názorů. A existovala, nemohu mluvit za ostatní decentralizované vlády [tj. severoirskou a velšskou], myslím, že je férové to říct, frustrace, pociťovaná nejen Skotskem, ale i ostatními decentralizovanými vládami, kdy jsme kladli docela základní otázky o tom, čeho se britská vláda snaží v tomhle všem dosáhnout a nedostávali jsme vůbec žádné odpovědi.

Reportér: "Protože nemají páru, anebo to s vámi nechtějí sdílet?"

Nicola Sturgeonová: "Myslím, že pravděpodobně to první."

Reportér: "A závěrem, vy máte tři požadavky, které jste velmi jasně vyjádřila, které chcete, ale zdá se docela jasné, že Theresa Mayová se jimi vůbec nechce zabývat.

Nicola Sturgeonová: "To zatím nevíme. Tohle není jen nějaká přestřelka mezi dvěma vládami. Jde o to, že v situaci, v níž nyní jsme je toho mnoho ohroženo. Jsou to opravdu vážné věci. Tisíce pracovních příležitostí, obchod, investice, životní úroveň. To je ohroženo a já mám povinnost co nejlépe ochraňovat zájmy Skotska. Takže jsem řekla velmi jasně, já budu pracovat velmi usilovně, na celobritské scéně, abych odvrátila tvrdý brexit. Pokud to nebude možné, přednesu konkrétní návrhy na to, aby Skotsko mohlo zůstat v jednotném evropském trhu, i když ostatní Británie odejde. Ale jestliže nám budou před obličejem zavírat dveře, a doufám, že to nebudou dělat, ale jestliže ano, pak já nejsem připravena sledovat, jak je Skotsko shozeno z brexitového útesu se všemi dopady, které to bude mít pro naše hospodářství, aniž bych Skotsku alespoň nedala možnost zvolit si lepší alternativu."

Reportér: Downing Street naznačuje, že vám nedovolí uspořádat referendum před brexitem.

Nicola Sturgeonová: "No, jestli chce Downing Street vytvářet tento dojem, to není zpráva, kterou jsem já od nich dostala. Myslím, že by to bylo nemyslitelné, aby britská vláda zaujala takový postoj, vzhledem k tomu, že to jsou oni, kteří nás dostali do této situace. Ale jestliže chce britská vláda vyslat Skotsku signál, že nerespektuje náš hlas, že nás nepovažují za rovného partnera, že chtějí ochromit naše pokusy ochránit své hospodářské zájmy, tak to myslím si není od paní premiérky příliš rozumný signál.

0
Vytisknout
6332

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2016