Skotská premiérka: Jednání s Mayovou bylo "hluboce frustrující"

24. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová uvedla, že pondělní jednání s britskou premiérkou Theresou Mayovou v Downing Street o brexitu bylo "hluboce frustrující". Nabídka Mayové, že vedoucí politikové Skotska, Walesu a Severního Irska budou mít možnost přímo přispět do návrhu vyjednávání o brexitu vyvolala skeptickou reakci. Sturgeonová konstatovala, že se během schůzky o plánech londýnské vlády nedověděla vůbec nic nového.

V Downing Street se s Mayovou v pondělí setkali jak Sturgeonová, tak vedoucí politikové Walesu a Severního Irska. Skotsko a Severní Irsko hlasovalo proti brexitu, Wales a Anglie pro brexit. Brexit bude zvlášť problematický pro Severní Irsko, protože může znamenat uzavření hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou a obnovení severoirského terorismu.

Po dvouhodinové schůzce s Mayovou řekla Sturgeonová, že "velmi robustní" rozhovory nepřinesly nic nového.

"Přiznám, že určité části schůzky byly hluboce frustrující. Nevím nic nového o přístupu britské vlády vůči jednání s EU než předtím, než jsem šla na tuto schůzku," zdůraznila Sturgeonová.

Na dotaz, zda podvrací vyjednávací pozici Británie vůči EU Sturgeonová reagovala: "Nemohu podvracet něco, co neexistuje. V této chvíli podle mě neexistuje žádná britská vyjednávací strategie, což je pro mě zdrojem obrovské frustrace."

Sturgeonová požaduje, aby Skotsko zůstalo v evropském společném trhu, i pokud zbytek Británie z něho odejde. Chce také samostatné pravomoci, aby Skotsko mohlo rozhodovat o vlastní imigraci a případně si udržet volný pohyb obyvatelstva z EU. Sturgeonová uvedla, že nedostala žádné informace o tom, za to bude možné.

"Nejsem připravena jako skotská premiérka prostě nečinně stát a čekat, až Skotsko bude dohnáno skočit z tvrdého brexitového útesu," dodala Mayová.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7342

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2016