Julian Assange předal dokumenty týkající se Ruska proruskému antisemitovi

24. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

Julian Assange by nikdy vědomě nebyl nástrojem ruského státu. Kdyby mu Putin dal sérii příkazů, Assange by ho ignoroval. Avšak pokud mu anonymní či pseudonymní skupina nabídne proticlintonovský materiál, Assange ho s radostí bude publikovat, píše jeho někdejší spolupracovník James Ball v dlouhém článku na serveru buzzfeed.com. James Ball zdůrazňuje, že Assange má téměř osobní nenávist vůči Hillary Clintonové, kterou považuje za zosobnění zkorumpovaného amerického státu. Tento, podle svého mínění, zkorumpovaný americký stát Assange natolik nenávidí, že mu nevadí se proti němu spojit s pochybnými politiky či diktátory.

Balls zaznamenává, že když v roce 2010 žil Assange v anglické Ellingham Hall, dostavil se tam starší muž, který se označil jako "Adam" a požádal Assange o všechny dokumenty týkající se Ruska, východní Evropy a Izraele. Assange mu je beze všeho dal. Podle Jamese Balla se Assange chová daleko nedůvěřivěji vůči svým blízkým spolupracovníkům než vůči úplně neznámým lidem. "Adam" byl Israel Shamir, známý prokremelský a antisemitský novinář. Vyfotografovali ho, jak nese Assangeovy dokumenty na ministerstvo vnitra v Bělorusku, což znamenalo, že běloruský diktátor Lukašenko získal od Assangeho dokumenty o běloruských disidentech ve své zemi.

Assange se letos v červenci chytl na Twitteru s Edwardem Snowdenem, který ho kritizoval za bezskrupulózní vydávání nezredigovaných emailů, ukradených z ústředí americké Demokratické strany.

Kolem roku 2010 musel Assange brát vážně obvinění od novinářů, že vydáváním nezredigovaných materiálů ohrožuje životy lidí v nich zmíněných, dnes už Assange neusiluje o to dostat se do médií, tak na takové skrupule kašle, píše James NBall.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6918

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2016