Julian Assange a "čtvrtá politická teorie"

19. 10. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta


Překvapení nad faktem, že se údajný levičák Assange sešel na jedné platformě s pravicovým populistou Trumpem ZDE, může vypadat jako oprávněné. Ve skutečnosti však nesourodá aliance překvapením není.


Podle knihy ruského ideologa Alexandra Dugina "Четвертая политическая теория" (Čtvrtá politická teorie, 2009) jde v současnosti o překonání liberální demokracie, marxismu a fašismu v nové ideologii. Jak Dugin ještě později při mnoha příležitostech vysvětlil, pravolevé dělení je pro něj nepodstatné. Cílem je vymezit se proti Spojeným státům a "neoliberalismu" - a spojit všechny politické síly, které tento negativní program schvalují. Další rozdíly mezi příznivci jeho "teorie" jsou pak již málo významné.

V okamžiku, kdy politologové konstatují vznik nové základní politické dělící linie - jíž můžeme říkat osa otevřená - uzavřená společnost - skutečně lze sledovat, jak se xenofobní pravičáci s xenofobními levičáky bez problémů sešli na jediné platformě, přesně v parametrech, které Dugin před lety stanovil. A v některých případech, jako u Trumpa i Assangeho, za takovou "syntézou" údajných protikladů stojí i jasná vazba na Kreml.

V případě takových figur jako Julian Assange, prezidentská kandidátka amerických Zelených Jill Stein a další Putinovi spolupracovníci a obdivovatelé nemá smysl hovořit o nějaké skutečné levicovosti, nejde dokonce už ani o kampismus. Přímá spolupráce s autoritářským režimem proti jakkoliv nedokonalé demokracii ve vlastní zemi nemůže mít nikdy nic společného s emancipací, kterou genuinní levice pokládá za svůj cíl. Assange je asi takový levičák, jako Žirinovskij liberální demokrat. 

V rámci duginovské syntézy, jako jedno rameno militantního antiamerikanismu sloužícího zájmům Kremlu, ale Assange i Stein dávají velmi dobrý smysl.

0
Vytisknout
8281

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2016