Julian Assange není levicovým hrdinou. Po letech vyhýbání se spravedlnosti se připojil k Donaldu Trumpovi

19. 10. 2016

čas čtení 2 minuty


Donald Trump je největší hrozbou západní civilizaci od pádu Berlínské zdi, napsal v listu Independent Mike Harris. Pokud bude zvolen, hrozí uvězněním své oponentky Hillary Clintonové. Podněcuje šílence a rasisty alternativní pravice a destabilizuje víru amerického lidu v demokratické instituce prázdnými řečmi, podle nichž je volební systém "zfalšován". A ačkoliv Trump představuje virulentní proud krajně pravicového populismu, pomáhá mu hrdina libertariánské levice - Julian Assange.


Assangeovo spojení s Donaldem Trumpem na první pohled vypadá jako jedna z nejneobvyklejších politických aliancí v nedávné historii. Hráči této nebezpečné aliance možná sdílejí náklonnost vůči konzervativnímu patriarchátu v Rusku Vladimira Putina, ale pro Assange je Trump součástí jeho kalkulací, jak uniknout z ekvádorského velvyslanectví v Knightsbridgi. Prezidentská milost by mohla zastavit stíhání v USA, ale nikoliv extradici do Švédska.

Assangeův politický vliv se udržuje jen díky tomu, že příliš mnoho lidí na levici stál za to, aby půl dekády pro něj hledali omluvy.

Na krátký čas se zdálo, že Assange je budoucností. Inspiroval éru whistleblowingu, od Edwarda Snowdena až po Panama Papers. Assange byl silný, zdánlivě stál nad zákonem a přitahoval mezinárodní pozornost. Jen menší část novinářů měla odvahu se ptát: Kdo může volat k zodpovědnosti whistleblowery?

Švédský zákon určuje, že obvinění ze sexuálního útoku už je promlčené a obvinění ze znásilnění vyprší v roce 2020. Assange má být teď znova vyslechnut švédskými vyšetřovateli uvnitř ekvádorského velvyslanectví.

Teď byste mohli očekávat sbor hlasů z liberální levice vyzývající Assangeho k návratu do Švédska, aby čelil výslechu. Pokud je nevinný, proč by neměl být vyslechnut kvůli vážnému obvinění? Ale místo toho lidé vymýšlejí omluvy. Kvůli tomu, že prominentní lidé vymýšleli osobní a profesionální omluvy, se Assange cítí nepostižitelným. Odcizil se i těm, kdo mu byli nejblíže.

WikiLeaks vedou útok na Trumpovu rivalku Clintonovou. Zdá se, že nejprominentnější whistleblowerská stránka světa nezveřejnila žádné dokumenty týkající se záhadných daňových přiznání Donalda Trumpa, ale publikuje osobní údaje dárců Demokratické strany. Je velice pravděpodobné, že WikiLeaks získala klíčové emaily od hackerů pracujících pro ruskou vládu.

Tvrdí se, že mezi americkými pravičáky roste podpora WikiLeaks.

Pokud se americkým prezidentem stane Donald Trump, stane se tak v neposlední řadě i díky úsilí Juliana Assangeho. Poté co bránili Assangeho proti podezření ze znásilnění a napomáhání běloruskému diktátorovi, budou ho liberální levičáci bránit dál, dojde-li ke zvolení Trumpa?

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5609

Diskuse

Obsah vydání | 19. 10. 2016