Syrské letectvo zabilo ve čtvrtek ve východním Aleppu přes 150 lidí

14. 10. 2016

čas čtení 1 minuta


Syrské letectvo podporované Ruskem bombardovalo východní část Aleppa a zabilo přitom více než 150 osob, informovali záchranáři. Útoky přišly krátce před víkendovým diplomatickým jednáním.


Ačkoliv režimní síly oznámily, že nálety budou z humanitárních důvodů oslabeny, bombardování si podle záchranářů vyžádalo nejméně 154 mrtvých. Jejich údaje nebylo možno nezávisle ověřit.

Nejméně 4 děti byly zabity a 10 zraněno v části Aleppa kontrolované režimem, když minometný granát dopadl nedaleko školy. Podle režimních zdrojů šlo o teroristický útok. Podle organizace Syrian Observatory for Human Rights povstalci ostřelovali vládou kontrolované území, zabili 8 a zranili dalších 79 lidí.

Damašek ve čtvrtek podepsal smlouvu s Moskvou o dovozu milionu tun pšenice k pokrytí základních potřeb na jeden rok za nízké ceny. Syrská vláda také částečně povolila humanitární pomoc obklíčeným oblastem, nicméně nikoliv východnímu Aleppu a třem čtvrtím poblíž Damašku, sdělil reportérům zástupce vyslance OSN pro Sýrii Ramzy Ezzeldin Ramzy.

Moskva také oznámila, že je ochotna nabídnout "bezpečný odchod" povstalců z Aleppa. (Po zkušenostech z Grozného a Ilovajska, kde byli stahující se vojáci na ústupu postříleni, by na podobnou ruskou nabídku přistoupil leda sebevrah - KD.)

Američtí představitelé oznámili, že prezident Barack Obama se dnes setká s poradci, aby posoudil vojenské a další možnosti v Sýrii. Nicméně je nepravděpodobné, že by Obama nařídil nálety na syrské režimní cíle.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5527

Diskuse

Obsah vydání | 14. 10. 2016