Jemenu hrozí hladomor. Hladovějící děti bojují v nemocnicích o život

5. 10. 2016

čas čtení 1 minuta




V přístavním městě Hodaida drží matka svého šestiletého syna Salema Abdullaha Musabiho

Desítky vyhublých dětí bojují o život v jemenských nemocnicích. Občanská válka a námořní blokáda trvající dlouhé měsíce vytvořil v této nejchudší zemi Arabského poloostrova hladomor.

Stephen O'Brien, šéf OSN odpovědný za humanitární pomoc, viděl "velmi malé děti, postižené podvýživou" v městě Hodeida u Rudého moře. "Je to samozřejmě absolutně děsivé, když vidíte takovou hroznou podvýživu," řekl v úterý a varoval, že vznikla vážná krize.

Více než polovina z 28 milionů obyvatel Jemenu už má nedostatek potravin a zvlášť vážně jsou postiženy děti. Statisíce jsou ohroženy hladomorem.

370 000 dětí je silně podvyživeno, což oslabilo jejich imunitní systém, a 1,5 milionu dětí hladoví. Nedostatek potravin je dlouhodobý problém, avšak v posledních měsících se zhoršil. Polovina dětí mladších pěti let v důsledku chronické podvýživy neroste.

Námořní blokáda proti vzbouřeneckým oblastem, kterou si vynucuje saúdská koalice, která podporuje prezidenta Abd Rabbuha Mansura Hadiho brání lodím, aby dopluly do většiny přístavů.

Důsledky blokády lze vidět v centrech, jako je nemocnice Thawra, kde jsou čekárny přeplněné rodiči, hledající pomoc pro své hladovějící a umírající děti. V dubnu sem přinášeli 10-20 dětí měsíčně, teď je to 120 dětí měsíčně.

Situace se zřejmě nyní ještě výrazně zhorší, poté, co Hadi nařídil změny v bankách, aby vyhladověl vzbouřence. Znamená to, že obyčejní Jemenci ztratí přístup k penězům na nákup potravin.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8885

Diskuse

Obsah vydání | 6. 10. 2016