FT: Theresa Mayová drasticky ohrozila britskou ekonomiku

3. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

Tím, že britská premiérka Theresa Mayová oznámila, že zahájí oficiální vyjednávání o odchodu Británie z EU do konce března 2017, vlezla do pasti, píše Gideon Rachman v deníku Financial Times. Její rozhodnutí bylo nezodpovědné a ohrozilo britský státní zájem.

Po aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy o odchodu z EU má Mayová přesně dva roky na vyjednání dohody s EU. Vysocí státní úředníci Mayovou varovali, že je nemožné vyjednat jak podmínky odchodu Británie z EU i novou obchodní smlouvu s EU do dvou let. Zdůraznili, že Mayová musí získat příslib o tom, jak bude vypadat provizorní obchodní dohoda Británie s EU v onom dlouhém období, než bude vypracována konečná dohoda. Mayová toto varování ignorovala a tím drasticky znevýhodnila Británii v nadcházejícím vyjednávání s EU.

Po aktivaci článku 50 má Evropská unie prostě možnost nechat běžet čas při vědomí, že Británie bude ve stále obtížnější situaci, čím déle se jednání potáhnou bez dohody. Na konci těch dvou let bude Británie mimo EU a bude čelit tarifům na vývoz zboží a ztrátě "pasových práv" pro finanční služby v londýnské City, které tak budou vyloučeny z EU. Hospodářské škody z takové situace budou obrovské.

Mayová se zachovala tak neodpovědně z politických důvodů. Kdyby bývala neoznámila lhůtu pro aktivaci článku 50, čelila by vzpouře euroskeptiků ve své straně. Takto se sice této vzpouře vyhnula, ale vážně zvýšila pravděpodobnost drtivého poškození britské ekonomiky.

0
Vytisknout
6875

Diskuse

Obsah vydání | 6. 10. 2016