Theresa Mayová: Odchod Británie z EU začne převzetím všech evropských zákonů

2. 10. 2016

čas čtení 2 minuty


V první den výročního sjezdu britské Konzervativní strany oznámila premiérka Theresa Mayová, že prvním krokem v rámci odchodu Británie z EU bude schválení "Velkého rušícího zákona", jímž bude zrušen Zákon o vstupu Británie do EHS z roku 1972 a zároveň budou do britského právního systému převzaty všechny existující právní normy Evropské unie, které pak bude britský parlament pozměňovat, jak mu bude libo.

Zároveň prý tím bude zrušena jurisdikce Evropského soudního dvora nad Velkou Británií. Jak poznamenávají komentátoři, toto se však může stát nepřekonatelným právním problémem. Jurisdikce Evropského soudního dvora je součástí dohody mezi Velkou Británií a Irskou republikou o míru v Severním Irsku a případná změna této dohody může znamenat obnovení severoirského terorismu.

Ke zrušení jurisdikce Evropského soudního dvora nad Skotskem bude zapotřebí souhlasu skotského parlamentu v Edinburku, který něco takového nikdy neschválí:

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová si stěžuje, že rozhodování londýnské vlády jsou činěna na základě ideologie fundamentalistických zastánců brexitu a nikoliv na základě zájmů země:

Mayová v neděli v televizi oznámila, že hodlá aktivovat článek 50 o odchodu Británie z EU koncem března 2017.

Očekávají se další tvrdé rozbroje v Konzervativní straně. Proti fundamentalistickým zastáncům "tvrdého brexitu" se stavějí dárci Konzervativní strany i drtivá většina britských podnikatelů a finančníků, kteří se obávají hospodářského krachu, pokud by britské podniky a instituce ztratily svá "pasová práva" pro podnikání v EU. Především zahraniční automobilky varují, že zruší další investice do Británie, pokud nebudou mít zaručen přístup na evropský trh za dosavadních podmínek.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5823

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2016