Rusko varovalo Spojené státy po novém útoku na nemocnici v Aleppu, aby v Sýrii nezasahovaly

1. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

V rámci intenzivního bombardování východního Aleppa Ruskem a vojsky prezidenta Asada, kdy byla v sobotu vážně poškozena jedna z mála posledních nemocnic ve městě, varovala Moskva, že jakékoliv americké pokusy zastavit její útoky v Sýrii by vedly k "děsivým tektonickým změnám na Blízkém východě".

Systematické útoky na nemocnice a zdravotní střediska vyvolaly ostrou kritiku od amerických diplomatů a mlhavá tvrzení, že Washington "zkoumá možnosti" jak vyřešit zoufalou a zhoršující se humanitární krizi.

USA a Evropa poukazují na to, že Rusko flagrantním způsobem porušuje mezinárodní právo. Tři dny telefonních rozhovorů mezi Johnem Kerrym a Sergejem Lavrovem však vraždění nezastavily.

Vedoucí američtí politikové nejsou jednotni ohledně toho, jak neutralizovat syrský konflikt a zejména jak zastavit zuřivé útoky proti civilistům ve východním Aleppu.

O Johnu Kerrym je známo, že by chtěl prosadit robustnější roli USA v syrské válce, zejména poté, co bylo před třemi lety plynem usmrceno 1300 civilistů v opozičních čtvrtích v Damašku. Avšak jeho požadavky blokuje prezident Barack Obama, který zastává názor, že by nebylo nic dobrého z toho, kdyby USA převzala vedoucí roli.

Kerry a další vysocí činitelé nedávno argumentují, že americké pokusy zastavit násilí jsou ignorovány a že občané a některé ozbrojené skupiny, které USA nominálně podporuje, jsou v důsledku ruských a Asadových úderů bezbranné. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí řekl, že by vakuum vyplnili "teroristé nejrůznějího druhu", kdyby USA zaujaly robustnější postoj.

Rusko tvrdilo, že bojuje v Sýrii proti Islámskému státu, avšak jeho strategií je porazit opozici prezidenta Asada, mimo jiné i regulerní členky ozbrojených vzbouřeneckých skupin i džihadistické skupiny, které často s nimi spolupracují.

Monitorující organizace uvádějí, že v útocích Ruska a Asadových vojsk bylo usmrceno více než 3000 civilistů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6494

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2016