Rok 2016: Nový "rekord" v počtu mrtvých uprchlíků?

21. 9. 2016

čas čtení 1 minuta


Ačkoliv přes Středozemní moře cestuje méně uprchlíků než vloni, větší podíl jich na cestě do Evropy zemře. Pokud to tak půjde dál, ve srovnání s rokem 2015 letošní rok překoná dosavadní "rekord".


Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) se obává, že rok 2016 zaznamená rekordní počet úmrtí uprchlíků překračujících Středozemní moře.

Celosvětově roste počet lidí umírajících v důsledku migrace, a to zejména právě kvůli Středomoří, ukazují nové údaje Mezinárodního úřadu pro migraci (IOM).

Podle UNHCR letos Středozemní moře překročilo přes 300 000 uprchlíků směřujících do Evropy. "To je výrazně méně než 520 000 registrovaných příjezdů po moři během prvních devíti měsíců roku 2015," upozornil mluvčí UNHCR William Spindler na konferenci v Ženevě.

Ale prohlášení UNHCR konstatuje, že zemřelo nebo zmizelo 3 211 uprchlíků, což znamená oproti loňsku snížení jen o 15 %. "Tímto tempem bude rok 2016 podle záznamů ve Středomoří nejvíce smrtícím ," dodal Spindler.

Počet příchozích migrantů a uprchlíků v Řecku poklesl, když EU v březnu podepsala dohodu s Tureckem, která má zabránit pokusům překročit moře z turecké strany. Nicméně Itálie stále zaznamenává podobné počty jako vloni, dodává UNHCR.

Takřka polovina lidí přicházejících do Řecka pochází ze Sýrie, následuje 25 % Afghánců a dále Iráčané, Pákistánci a Íránci. Migranti a uprchlíci v Itálii pocházejí zejména z Afriky.

UNHCR opakovaně vyzývá evropské lídry, aby odmítli limity pro migranty a uprchlíky.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6622

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2016