Humanitární konvoj OSN, který měl doručit hladovějícím potraviny, byl v Sýrii zničen leteckými údery

19. 9. 2016

čas čtení 2 minuty

K "nevysvětlitelnému" útoku došlo, když po rozpadu příměří začaly na východní Aleppo pršet bomby a dělostřelecké granáty

Terčem leteckých úderů se stal konvoj OSN, který měl dovézt potraviny hladovějícím občanům ve vzbouřenecké oblasti východního Aleppa. K leteckému úderu došlo jen několik hodin poté, co syrská armáda vyhlásila ukončení týden trvajícího příměří, vyjednaného mezi USA a Ruskem.

Konvoj 31 kamionů, poskytnutích Syrským arabským červeným půlměsícem (SARC) se stal terčem leteckého úderu buď syrského nebo ruského letectva, zatímco vykládal potraviny ve venkovské oblasti Urem al-Kubra. 12 lidí, většinou řidiči kamionů, bylo usmrceno.

Mimořádný velvyslanec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura, vyjádřil nad leteckým úderem silný hněv. "Naše rozhořčení nad tímto útokem je obrovské... Ten konvoj byl důsledkem dlouhého procesu povolování a přípravy pomoci izolovaným civilistům," napsal v prohlášení.

Místní občan sdělil tiskové kanceláři Reuters, že kamiony byly zasaženy asi pěti střelami, když byly v Urem al-Kubra zaparkovány ve středisku Syrského arabského červeného půlměsíce a že šéf střediska a několik dalších lidí byli vážně zraněni.

Podle mluvčího OSN Stephane Dujarrice bylo zasaženo nejmíň osmnáct kamionů a skladiště Červeného půlměsíce.

"Jsme hluboce šokováni, že humanitární pracovníci a mise se znovu staly obětí brutality tohoto konfliktu," vyjádřil se Mezinárodní výbor Červeného kříže.

Mezitím na východní Aleppo pršely bomby a rakety. Je tam ve vzbouřeneckých oblastech v obležení asi 250 000 lidí.

Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že je připraveno pokračovat v dodržování příměří: "Budeme jednat s našimi ruskými protějšky a budeme na ně naléhat, aby použili k tomuto účelu svého vlivu na Asada."

Francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault a americký ministr zahraničí John Kerry obvinili Rusko a Asadovu vládu z porušení dohodnutého příměří. Asadova vláda z jeho porušení obviňuje "teroristy".

Kerry poukázal na to, že Rusko nedodrželo podmínky příměří, jimiž bylo umožnit dodávku humanitární pomoci obklíčeným civilistům.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6347

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2016