V regionálních volbách v Berlíně zřejmě drtivě zvítězí levicová koalice

17. 9. 2016

čas čtení 2 minuty

Očekává se, že v nedělních regionálních volbách v Berlíně drtivě zvítězí koalice sociálních demokratů, zelených a Die Linke. Potvrdí to mimořádný, zcela "levicový" status německého hlavního města, které nereagovalo pozitivně na předvolební kampaň strany CDU Angely Merkelové, která na základě zkušenosti z velké části Německa nyní silně zdůrazňuje potřebu posílení "bezpečnosti". Jenže Berlín má v důsledku své historie velmi špatné zkušenosti se státním špehováním občanů a vojenskými a bezpečnostními opatřeními ve kdysi rozděleném městě.

Během šestitýdenní předvolební kampaně šíří v Berlíně strana Angely Merkelové heslo "Silný Berlín" a navrhuje naverbovat více policie a instalovat více bezpečnostní videotechnologie. Kandidát CDU a současný náměstek berlínského premiéra Frank Henkel slibuje najmout další 750 policistů a vydat 2 miliony euro na HD kamery průmyslové televize pro všechny stanice U-Bahnu i S-Bahnu.

Jenže v Berlíně existuje množství velmi tvrdých místních předpisů a zákonů zakazujících digitální špehování občanů a to zamezuje zvýšení používání digitální technologie i v místech, kde dochází ke zločinnosti. Berlínští politikové to prostě blokují.

Podle nejnovějších průzkumů veřejného mínění však dostane CDU jen 17 procent hlasů. V posledních pěti letech vládla v Berlině "velká koalice" mezi levostředovými a pravostředovými stranami. Teď zřejmě zvítězí sociální demokraté, zelení a strana Die Linke. To zřejmě zvýší tlak na Merkelovou.

Podle týdeníku Die Zeit se proti Merkelové ve straně CDU připravuje vzbouření, pokud nezmění svou politickou strategii.

Očekává se, že protiimigrační strana Alternative für Deutschland (AfD) získá v Berlíně více než 10 procent hlasů. Müller varoval, že to by byl výsledek, který bude po celém světě vnímán jako návrat pravice a nacistů do Německa.

Pozorovatelé poukazují na to, že uprchlická krize hraje v regionálních německých volbách jen podružné místo. AfD je ve státě kolem Berlína až na pátém místě a předstihují ji čtyři proimigrační strany.

Krize křesťanských demokratů v Berlíně je odrazem problémů CDU celostátně.

Jedním z hlavním problémů CDU především v Bavorsku je skutečnost, že Bavorsko je ekonomicky nejúspěšnější a nejsilnější a nejvlivnější spolkovou zemí v Německu, avšak bavorský politik nikdy nezastával úřad kancléře. To se politikové ze strany CSU v Mnichově snaží změnit a ve snaze svrhnout Merkelovou a nahradit ji politikem z Mnichova k tomu využívají uprchlické krize.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6227

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2016