Britský ministr pro brexit se stal v Dolní sněmovně terčem ostré kritiky za nekompetenci

6. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Fundamentalistický euroskeptik David Davis, jehož nedávno jmenovala premiérka Theresa Mayová ministrem pro odchod Británie z EU, vystoupil v pondělí poprvé v Dolní sněmovně, kde měl informovat poslance o strategii britské vlády pro brexit.

Davis se stal terčem vlny kritiky od labouristických, liberálně demokratických poslanců a od poslanců Skotské nacionální strany, protože nepředložil žádné konkrétní informace.

Stínová labouristická ministryně zahraničí Emily Thornberry zaútočila na Davise a žádala, jak chce dosáhnout toho, aby Británie měla přístup na evropský trh poté, co zruší volný pohyb obyvatelstva. Bývalá stínová labouristická ministryně vnitra Yvette Cooper charakterizovala Davisovo vystoupení jako "překvapivě prázdný projev" "bez plánu, bez kontaktu s realitou, bez podrobností".

Šéf liberálních demokratů Tim Farron zdůraznil: "David Davis nám neřekl nic. Přečetl pár dat ze svého diáře, ale ten, kdo očekával post-brexitovou strategii Británie, čekal nadarmo. Žádné obchodní dohody, žádní spojenci, žádný plán."

Davise kritizovali i někteří konzervativní poslanci, například Anna Soubry poukázala na to, že parlament "nedostal žádné informace o vládních plánech. Je načase, aby byly zveřejněny podrobné informace," dodala.

Davis řekl toto: "Prostě, znamená to, že odejdeme z Evropské unie. Budeme rozhodovat o vlastních hranicích, o vlastních zákonech, o penězích daňových poplatníků." Přiznal ale, že nadcházející rozhovory budou velmi složité a obtížné. Dodal, že bude usilovat o strategii, která bude přijatelná jak pro Skotsko, Severní Irsko, Wales i pro Anglii.

Thornberryová dodala, že vláda "přešla od hrubého zanedbávání svých povinností k šokující nekompetentnosti" při přípravě procesu odchodu z EU. Dodala, že je nepřijatelné, aby vláda během procesu brexitu odepřela parlamentu rozhodovací pravomoci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6148

Diskuse

Obsah vydání | 8. 9. 2016