Evropa je v důsledku brexitu slabší, varuje náměstek ruského premiéra

3. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Arkadij Dvorkovič popřel tvrzení, že Vladimír Putin chtěl brexit, aby oslabil Evropskou unii

Brexit oslabil Evropu, varoval náměstek ruského premiéra a trval na tom, že by Rusko chtělo, aby Evropa zůstala silná.

Zatímco v sobotu připravovali proevropští aktivisté demonstrace po celé Británii, Arkadij Dvorkovič, náměstek ruského premiéra, řekl v televizi BBC: "Britské rozhodnutí opustit Evropu v této chvíli Evropu trochu oslabilo. Celý proces odcházení z Evropy je složitý a vyvolává nejistotu. Pro Rusko je důležité, aby byla Evropa silná, my nepotřebujeme slabé partnery. Potřebujeme silné partnery, abychom mohli postoupit dopředu a poskytnout lepší budoucnost pro ruské i evropské občany.

Silná politika činí Evropu opravdu velkým hráčem na mezinárodní scéně a jednotlivé země nemohou ovlivnit mezinárodní politiku tak, jak to dokáže sjednocená Evropa.

Dvorkovič odmítl tvrzení, že ruský prezident usiloval o brexit, protože chtěl oslabit Evropskou unii a dosáhnout odstranění protiruských sankcí.

"To prostě není pravda. Zaprvé, my nemáme žádný konkrétní názor na to, zda by měla Británie zůstat v Evropě, anebo ji opustit. Je to suverénní záležitost pro Spojené království a pro ostatní Evropu. Rusko není v této hře hráčem.

Zadruhé, sankce nebyly uvaleny v důsledku britské politiky, je to většinou vliv Spojených států a celkový postoj evropských vlád vůči událostem kolem Ukrajiny a na Ukrajině. My jsme přesvědčeni, že je to nesprávný postoj," dodal.

Dnes v sobotu, v den výročí vypuknutí druhé světové války, se konají "demonstrace za Evropu", které budou požadovat těsné styky s evropským kontinentem po celé Británii, v Londýně, v Edinburku, v Birminghamu, v Oxfordu a v Cambridgi. Požadují pozastavení brexitového procesu a výraznější veřejné konzultace v každé etapě tohoto procesu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6028

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2016