Brexit: Prioritní bude pro Mayovou omezit imigraci

31. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Po schůzi svého kabinetu v letním sídle Chequers dala britská konzervativní premiérka Theresa Mayová najevo, že prvotním cílem při vyjednávání o brexitu nebude hospodářská budoucnost země, ale omezení imigrace. Omezení imigrace je pro Mayovou "červenou čárou", které se při vyjednávání o brexitu s EU Mayová nechce vzdát. Vzhledem k tomu, že podmínkou zachování volného přístupu na evropský trh je volný pohyb obyvatelstva, bude zajímavé, jak se Mayové podaří zároveň, jak uvedla, "zajistit pozitivní výsledek pro obchodování v oblasti zboží a služeb". Bude chtít uzavřít v této věci s jednotlivými členskými zeměmi EU (?) "individuální obchodní dohody, ušité na míru".

Během vládního jednání se prý také hodně debatovalo o tom, jak zajistit pozitivní důsledek brexitu pro Severní Irsko, Wales a Skotsko, avšak tyto země "nebudou mít" ve věci brexitu právo veta, přestože Skotsko a Severní Irsko hlasovaly pro setrvání v Evropské unii.

Mayová opakovala, že aktivuje článek 50 o odchodu Británie z EU. aniž by toto rozhodnutí musel schvalovat britský parlament. Mayová se dostala k moci bez jakýchkoliv voleb. Podle průzkumů veřejného mínění však mezi Angličany podpora Konzervativní strany za vedení Mayové silně vzrostla a dosahuje nyní 41 procent, zatímco podpora rozhádaných labouristů poklesla na 27 procent.

Mayová prý bude usilovat o "globální Británii" a bude chtít dokázat, "že jsme otevřenější než kdy předtím".

V městě Harrow vyjádřil polský velvyslanec znepokojení nad vraždou polského občana. Uvedl, že má informace o 16 podobných případech útoků na Poláky v Anglii a že se počet nenávistných útoků proti Polákům v Británii výrazně zvětšil. Žádný významnější britský politik vraždu polského občana neodsoudil.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7208

Diskuse

Obsah vydání | 2. 9. 2016