Britské a francouzské úřady ignorují rostoucí problémy v táboře v Calais

31. 8. 2016

čas čtení 2 minuty

Charitativní organizace a řidiči kamionů se obávají, že hlad a přeplněný tábor povede ve francouzském uprchlickém táboře k vážnému násilí

Krize v táboře "Džungle" v Calais je horší než kdy předtím. Tábor je přeplněný, jsou v něm tvrdě nehygienické podmínky a stoupá počet násilných útoků proti kamionům směřujícím do Británie.

Organizace Lékaři bez hranic, která v táboře provozuje zdravotní středisko, upozorňuje, že francouzská a britská vláda rostoucí problémy v táboře ignorují.

Rozhodnutí francouzských úřadů část tábora zlikvidovat situaci zhoršilo. Nyní žije dvojnásobný počet uprchlíků na polovičním území než předtím.

Vážným problémem začíná být hlad. Každý den se rozděluje asi 7000 jídel, avšak fronta na jídlo trvá déle než hodinu. I kdyby lidé dostávali jen jedno jídlo denně, pro 10 000 lidí to nestačí.

Žadatelé o azyl svědčí, že jsou zděšení násilím v táboře a kolem něho a tím, že francouzské a britské úřady tu situaci ignorují.

Pro ženy je nesmírně nebezpečné se jen pokusit o cestu do Británie.

V táboře dochází k požárům. Lidé v táboře umírají, ženy jsou znásilňovány, lidé trpí. Úřady situaci znají, ale nejednají.

Organizace Lékaři bez hranic je znepokojena množstvím chorob dýchacích cest a výskytem svrabu.

V táboře je množství dětí, které doufají, že budou moci jet za svými příbuznými v Británii, ale nemohou, a jsou tak v pasti mezi dvěma zeměmi, které patří k nejbohatším zemímm světa.

V táboře je více než 800 dětí bez doprovodu rodičů. Mnoho z nich propadá opravdovému zoufalství. Británie v květnu schválila zákon, podle něhož měla přijmout stovky dětí bez doprovodu rodičů. Nestalo se nic.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5701

Diskuse

Obsah vydání | 2. 9. 2016