V Anglii je stále ještě nejasné, co má znamenat brexit

30. 8. 2016

čas čtení 2 minuty

Britská premiérka Theresa Mayová pořádá ve středu ve vládním sídle Chequers zasedání svého kabinetu. Své ministři, většina z nichž podporovala setrvání Británie v EU, požádala, aby zjistili, jaké výhody může mít v jejich sektoru odchod Británie z EU.

Podle deníku Guardian jsou na britských ministerstvech mezi státními úředníky podstatné rozdíly v postojích k brexitu. Ministerstvo zahraničí prý chce usilovat o co nejměkčí brexit, zatímco ministerstvo vnitra se chce vzdát britského přístupu na evropský jednotný trh, aby mělo právo omezit imigraci do Británie z EU.

Organizace Britain Stronger in Europe (Británie silnější v Evropě), která vedla před referendem kampaň za setrvání Británie v EU, se nyní přejmenovala na Open Britain a chce prosazovat dohodu, v jejímž rámci by Británie byla otevřená podnikání, obchodování i investicím. Kampaň má více než půl milionu registrovaných stoupenců.

V reakci na zprávy, že Theresa Mayová chce zabránit poslancům Dolní sněmovny, aby hlasovali o brexitu, upozornil významný poslanec Labouristické strany Chuka Umunna, že Dolní sněmovna bude muset v každém případě hlasovat o zrušení zákona z roku 1972 o vstupu Británie do Evropských společenství.

Faktografická informace, vydaná knihovnou Dolní sněmovny, upozorňuje, že britská vláda bude muset učinit ohledně svého budoucího vztahu k EU obrovské množství rozhodnutí. Zmiňuje se o možnosti, že by Británie mohla povolit občanům zemí Evropské unie pobyt v Británii pouze pod podmínkou, že nebudou žádat o sociální podporu, a omezit jejich přístup k sociálnímu bydlení.

Britská vláda bude muset také rozhodnout, zda studenti z Evropské unie budou smět nadále v Británii studovat za stejných podmínek jako angličtí studenti v Angli a skotští ve Skotsku - ve Skotsku neplatí skotští, a tedy i např. čeští univerzitní studenti žádné školné.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7088

Diskuse

Obsah vydání | 2. 9. 2016