Skotská ekonomika by v důsledku brexitu přišla o miliardy liber

24. 8. 2016

čas čtení 1 minuta


Žádný vztah s Evropskou unií nebude tak hospodářsky prospěšný jako plné členství, varuje skotská premiérka Nicola Sturgeonová.

Do roku 2030 bude skotská ekonomika každoročně o 1,7 až 11,2 miliardy liber každoročně chudší, pokud Británie odejde z Evropské unie. Vyplývá to z analýzy skotské vlády, která byla zveřejněna v úterý. Znamenalo by to snížení skotského státního rozpočtu o 6 až 13 procent. Jde o první oficiální studii která zkoumá dopad brexitu na Skotsko.

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová poukázala na to, že toto zjištění podtrhuje potřebu ochránit vztah Skotska s Evropskou unií a její vláda "je absolutně rozhodnuta zkoumat všechny existující alternativy, které by to zajistily".

62 procent Skotů hlasovalo pro setrvání v Evropské unii, zatímco v celé Británii hlasovalo 52 procent občanů pro odchod z EU.

Zdroj v angličtině ZDE

Sturgeonová: Británie nám už nedokáže zajistit bezpečnost

Titulní stránka středečního skotského deníku The National: "Mlčení v Downing Street je 'stále více zanedbáním povinností' a druhé referendum o skotské nezávislosti je stále 'vysoce pravděpodobné'":

0
Vytisknout
6154

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2016