Jak Donald zničil svou volební kampaň

12. 8. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


Když prezidentský kandidát Donald Trump prohlásil, že Barack Obama založil "islámský stát" ZDE - organizaci vzniklou dva roky předtím, než se stal Obama prezidentem - zřejmě zarazil poslední hřebíček do rakve své prezidentské kandidatury. I velká část těch kdo jej dosud podporovali si začíná uvědomovat, že tento člověk nekontrolovaně blábolí a nedokáže se ovládat, takže by nikdy neměl mít možnost řídit Spojené státy.


Když americký prezidentský kandidát hlásá obskurní konspirační teorii kolující v osadách drúzů na Golanských výšinách ZDE, je na čase přiznat, že hra, kterou Kreml rozehrál kolem americké prezidentské volby, se tak docela nepovedla.

Nehledě na masivní propagandistické úsilí stanice RT a dalších západních "zpravodajských" aktiv Putinova režimu se jednoznačná podpora Donalda Trumpa Moskvě nevyplácí, protože muž, u nějž se začíná spekulovat o Touretteově syndromu ZDE, dělá vše pro to, aby se sám zničil.

Existuje ovšem i jiné než psychiatrické vysvětlení Trumpových výkonů. To poukazuje na fakt, že se Trump celý život pohyboval v prostředí realitních "šmejdů" a jeho osobní návyky a přístupy tomu plně odpovídají ZDE. Je zvyklý ze svého byznysu používat libovolné, i ty nejsprostější způsoby jednání, aby obchodního partnera přiměl podepsat smlouvu. Poté odchází a snaží se završit další kontrakt, přičemž si zvykl, že jeho minulé činy se do nové kauzy nepromítnou. V politice však čelí prostředí, které mu minulé fauly systematicky připomíná. To Trumpa vyvádí z konceptu a vede u něj k nekontrolované zuřivosti.

Moskva zřejmě disponuje dostatečným množstvím kompromitujících materiálů na Hillary Clintonovou, ať už se týkají jejího podílu na prodeji 20 % amerických uranových dolů Rusku, fungování nadace manželů Clintonových či řady "nezvěstných" mailů se zajímavým obsahem. Může této munice použít během volební kampaně a snažit se ji ovlivnit - ale zrovna tak může Clintonovou vydírat po volbách. Rozhodnutí jednoznačně se postavit za Trumpa bylo tedy z pohledu Moskvy nepromyšlené a hloupé. Pokud teď v Bílém domě usedne Clintonová, bude mít chuť se Kremlu mstít za podporu konkurenta - a spolupráce, jakkoliv dobře vynucovaná, nakonec nemusí fungovat.

Trumpovi není pomoci. Když mu redaktor Hugh Hewitt hodil záchranné lano a nabídl možnost přeformulovat nesmyslné tvrzení o "založení" IS Barackem Obamou, Trump jen znova důrazně zopakoval totéž ZDE. Tohle ovšem běžný Američan slyšet nechce. Je vděčný za šťavnaté nadávky na establishment, často kvituje útoky na politickou korektnost, ale označit začínajícího politika Obamu za zakladatele teroristické islamistické organizace, to je příliš i na omezeného rednecka z resentimentem nasáklého Jihu. Taková zjevná lež neplní žádnou podstatnou funkci, kromě jediné: Ukazuje každému, že se Donald Trump definitivně zbláznil.

0
Vytisknout
10196

Diskuse

Obsah vydání | 16. 8. 2016