Lékaři z Aleppa žádají americký zásah proti bombardování nemocnic

11. 8. 2016

čas čtení 2 minuty



Zdravotnici z obleženého Aleppa poslali dopis americkému prezidentu, že Ruskem podporované Asadovo letectvo útočí na nemocnice každých 17 hodin

15 z posledních 35 lékařů, pracujících ve vzbouřenci ovládaném východním Aleppu poslalo dopis americkému prezidentu Baracku Obamovi s naléhavou prosbou, aby USA zasáhly proti bombardování nemocnic Asadovým letectvem za ruské podpory.

"Nepotřebujeme slzy, sympatie ani modlitby: zoufale potřebujeme zónu bez bombardování východního Aleppa a mezinárodní akci, která by zajistila, aby Aleppo se už nikdy znovu nedostalo do obklíčení," píší lékaři. Někteří lékaři dopis podepsat odmítli, protože už nechtějí posílat žádné prosby Západu.

Rusko mezitím oznámilo, že se rozhodlo suspendovat bombardování Aleppa na tři hodiny denně a Británie v OSN v New Yorku předložila plán na příměří, během něhož by humanitární pomoc distribuovaly nezávislé organizace a nikoliv syrská a ruská armáda.

Přicházejí také zprávy o údajném útoku chlórem proti vzbouřenci ovládané čtvrti Zubdija. Nejméně tři lidé při útoku chlórem zahynuli a mnoho dalších bylo zraněno.

Západní diplomaté jsou přesvědčeni, že Asadova armáda se rozhodla zlikvidovat zbývající zdravotnická zařízení ve východním Aleppu ve snaze donutit zbývajících asi 300 000 obyvatel této části města, aby se vzdala, aby zemřela hladem, anebo aby z města odešla.

"Minulý měsíc došlo v Sýrii k 42 útokům na zdravotnická zařízení. V současnosti dochází k útokům na zdravotnické zařízení každých 17 hodin. Touto rychlostí bude do měsíce zničena celá zdravotnická infrastruktura ve východním Aleppu a 300 000 lidí bude ponecháno na pospas smrti. Nejvíce nás, lékaře, bolí, že musíme rozhodovat o tom, kdo bude žít a kdo zemře. Mnohdy nám přivážejí tak vážně zraněné děti, že musíme dávat přednost pomoci těm, které mají lepší šanci přežít, anebo prostě nemáme zařízení na to, abychom jim pomohli. Před čtrnácti dny se udusili čtyři novorozenci, protože po bombardování nemocnice byla přerušena dodávka kyslíku do jejich inkubátorů. Nemusíme vám říkat, že systematické bombardování nemocnic Asadovým režimem a ruskými válečnými letadly je válečný zločin. Nemusíme vám říkat, že v Aleppu páchají zvěrstva," píší lékaři.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6363

Diskuse

Obsah vydání | 16. 8. 2016