Britská armáda připouští, že Rusko má nad ní výraznou převahu

10. 8. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


List The Times měl možnost seznámit se se zprávou "Insights to “Training Smarter” Against a Hybrid Adversary" (Jak chápat "promyšlenější výcvik" proti hybridnímu protivníkovi) a dnes o ní publikoval rozsáhlý článek Deborah Haynesové ZDE. Na zpracování zprávy se podílel osobně velitel britské armády generál Nick Carter a dokument zohledňuje poznatky z cvičení na Ukrajině.


Ruská armáda má nad britskou převahu v palebné síle, elektronických technologiích a propagandě. Tak zní závěry studie kterou v březnu vypracovala britská armáda. Studie byla původně neveřejná a určená pro vnitřní potřebu britských ozbrojených sil.

Ruské zbraně, kromě jiného raketomety a systémy protivzdušné obrany, jsou výkonnější než britské ekvivalenty, což dává ruským jednotkám "významný náskok" ve schopnostech. Plánovaný nákup lehce pancéřovaných vozidel v hodnotě 3,5 miliardy liber vypadá v tomto světle velice problematicky, protože jde o techniku obzvláště citlivou vůči ruské dělostřelecké palbě, konstatuje zpráva. (Doporučuje se tedy ke čtení třeba úředníkům ministerstva obrany v ČR, kteří právě plánují nákup pro evropské bojiště podobně "vynikajících" obrněných transportérů firmy Tatra.)

Generál Richard Shireff, bývalý vysoký představitel Británie v NATO, tvrdí že britské schopnosti se v posledních letech "dramaticky" snížily. Britská armáda i armády zemí NATO se také nyní snaží "vyrovnat krok" s ruskými schopnostmi v oblasti elektronického boje, jako je ovládnutí protivníkových bezpilotních prostředků a rušení přenosu dat.

Protože v dohledné době se Británii nepodaří dorovnat náskok ruských jednotek v technologii, který vznikl po roce 2003 výlučnou orientací na expediční operace v rozvojovém světě, zpráva navrhuje některá taktická řešení, která by měla čelit ruské převaze v oblastech elektronického boje, použití bezpilotních letounů, dělostřelectva a propagandy.

Zpráva také doporučuje, aby vojáci byli lépe informováni o možné manipulaci prostřednictvím sociálních sítí Facebook a Twitter, přičemž by měli být mj. instruováni, aby během cvičení ponechávali elektronická zařízení doma.

Jedním z cílů Ruska na Ukrajině je testovat vedle nových metod válčení také nové a zakázané zbraně, tvrdí zpráva.

***

Sluší se podotknout, že britská armáda patří v Evropě k nejlépe vyzbrojeným a připraveným, přičemž Británie také pravidelně vynakládá na obranu významně vyšší částky než odpovídá průměru NATO. Jak vidět, samotné utrácení za zbraně ale vůbec nezajišťuje, že armáda nezaostává ve schopnostech.

Je tedy stále zřejmější, že NATO v daný okamžik používá naprosto zavádějící metriku. Stanovit povinné výdaje na obranu ve výši 2 % HDP, jak to udělal summit ve Walesu, evidentně nezaručí, že udržíte krok s potenciálními protivníky. Jedinou solidní metrikou jsou tu reálné schopnosti jednotek - a současně jsou také tím jediným, na čem skutečně záleží. Zda tyto schopnosti jsou udržovány na patřičné úrovni za 1 % nebo 2 % HDP je ukazatel, který by měli sledovat spíše ministři financí než obrany, a to ve zcela opačném smyslu, než byla záležitost dosud prezentována. A vzhledem ke skutečnosti, že Rusové svůj podstatný náskok získali se zlomkem současných západních obranných výdajů, NATO by je mělo snadno dostihnout i bez enormního utrácení... Jen kdyby vyjasnilo priority a soustředilo se na schopnosti, které reálně potřebuje.

0
Vytisknout
8780

Diskuse

Obsah vydání | 11. 8. 2016