Strach z jaderného Trumpa ve stínu Hirošimy

9. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Donald Trump se nedávno třikrát zeptal experta na národní bezpečnost, proč Spojené státy nemohou použít jaderné zbraně, když je mají k dispozici.

Stávající japonský premiér Šinzó Abe v této době, kdy Japonsko si připomnělo 71. výročí od svržení atomové bomby na Hirošimu, lobbuje za eliminaci jaderných zbraní.

„Nesmíme připustit, aby se tragická zkušenost Hirošimy a Nagasaki, k níž došlo před 71 lety, znovu opakovala,“ prohlásil Abe. Podle japonského premiéra zodpovědnost za to, abychom dosáhli tohoto cíle, leží pouze na nás, protože žijeme právě v této době.

USA svrhly atomovou bombu na Hirošimu 6. srpna 1945 a na místě zemřely desítky tisíc lidí. Do konce téhož roku činil celkový počet obětí jaderného výbuchu 140 000.

Mezitím ve Spojených státech kandidát na funkci amerického prezidenta za Republikánskou stranu Donald Trump prohlásil, že by jako americký prezident zvážil, zda by Japonsko a Jižní Korea neměly mít vlastní jaderný arzenál. Podle Trumpa by se tyto dva státy, které jsou blízkými spojenci Bílého domu, měly při obraně proti Číně a Severní Koreji spoléhat samy na sebe a nikoliv na Spojené státy.

Avšak nová japonská ministryně obrany a Abeho spojenkyně Tomomi Inada se domnívá, že by Japonsko jaderné zbraně mít nemělo.

„Je děsivé si představit, že by republikánský uchazeč o křeslo v Oválné pracovně Donald Trump mohl být vrchním velitelem ozbrojených sil USA, protože je tak dychtivý, co se nasazení jaderných zbraní týče,“ konstatoval výkonný ředitel organizace Coalition for Peace Action (CFPA) Robert Moore.

Donald Trump se v minulosti nechal slyšet, že by nevyloučil použití jaderných zbraní v Evropě a na Blízkém východě ZDE.

Celý článek zde ZDE

(Shrnutí připravil D. Veselý)

0
Vytisknout
6755

Diskuse

Obsah vydání | 11. 8. 2016