Izrael obvinil ředitele humanitární organizace v Gaze z odklánění prostředků ve prospěch hnutí Hamás

5. 8. 2016

čas čtení 3 minuty


Izraelské bezpečnostní složky tvrdí, že militant vycvičený Hamásem vytvořil promyšlený způsob odklánění fondů z křesťanské humanitární organizace ve prospěch radikálních Palestinců. V danou chvíli není zřejmé, zda má obviněný přístup k právním službám, nebo jaké jsou jeho možnosti v okamžiku, kdy se případ dostane před soud.


Izraelské úřady obvinily lokálního ředitele mezinárodní organizace působící v Gaze z odklonění milionů dolarů z humanitární pomoci ve prospěch islamistických militantů z hnutí Hamás.

Muhammad al-Halábí se stal místním ředitelem organizace World Vision se sídlem v USA, křesťanské humanitární organizace, v roce 2010. Izraelská bezpečnostní služba Šin Bet jej obviňuje, že založil "systematický a sofistikovaný mechanismus" k odvedení více než 50 milionů dolarů za dobu, po kterou byl ředitelem pobočky v Gaze. Tato částka představuje asi 60 % ročního rozpočtu pobočky.

Podle Šin Bet Halabí každoročně převedl ve prospěch Hamásu více než 7 milionů dolarů určených pro chudé obyvatele Gazy.

Podle Izraelců kauza dokazuje, že Hamás nerespektuje neutralitu humanitárních agentur.

"Tyto peníze byly určeny pro stavební projekty, finanční pomoc a dokonce i na potravinové dary pro Gazany v nouzi," prohlásil generálmajor Joav Mordechaj, šéf vojenské správy pro Západní břeh Jordánu a Gazu. "Hamás tyto peníze ukradl a předal je vojenskému křídlu, aby stavěl základny, poskytl prémie k výplatám a hloubil tunely."

Izrael Halabího obviňuje, že vytvořil fiktivní humanitární projekty a vyráběl nafouknuté rozpočty, aby pro Hamás získal peníze.

Organizace World Vision tvrdí, že je "šokována", a že prováděla pravidelné vnitřní a nezávislé audity a hodnocení, stejně jako řadu vnitřních kontrol určených k zjištění, zda pomoc směřuje kam má.

"Na základě v tuto chvíli dostupných informací nemáme důvod věřit, že obvinění jsou pravdivá," tvrdí prohlášení World Vision. "Pečlivě prozkoumáme každý předložený důkaz a podnikneme patřičné kroky v závislosti na nich."

Halabí se údajně přiznal, ale není jasné, za jakých podmínek vyšetřování probíhá, ani zda mu byl přidělen právník. Byl zatčen v polovině června, když přejížděl hranici z Izraele do Gazy.

Podle Izraelců Halabí prodělal vojenský výcvik v Hamásu a od roku 2010 byl sledován. Dalších 80 000 dolarů měl směrovat na výstavbu vojenské základny Hamásu. Část peněz měla skončit u povstalců, kteří na Sinaji bojují s egyptskými bezpečnostními složkami.

Mluvčí Hamásu v Gaze Sámí Abú Zúrí obvinění odmítl a tvrdí, že jeho hnutí nemá s Halabím nic společného, takže "všechna izraelská obvinění jsou bezpředmětná a směřují potlačení našeho lidu."

Hamás také odmítl, že by byl ve spojení s povstalci na Sinaji.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4682

Diskuse

Obsah vydání | 5. 8. 2016