28 % lidí ve veřejné dopravě má na rukou bakterie z výkalů

26. 7. 2016

čas čtení 2 minuty


Myjete si ruce po jízdě tramvají?

Kolem roku 1900, kdy se lidé dopravovali povozy, taženými koňmi, byly mouchy doslova všude. Živily se koňským hnojem a všechno obklopovala muší hejna. Mouchy létaly do džbánků s mlékem a do misek s cukrem a soustřeďovaly se na ovoci, na chlebu a syrovém masu. Šířily vážné choroby. Po horkém létě roku 1911 vznikla v Británii panika ohledně vysoké úmrtnosti kojenců na průjem. Vládní úřady zorganizovaly vysoce efektivní letákovou a plakátovou kampaň, která zobrazovala mouchy jako odporný hmyz šířící nemoci.

Využívání hnusu ve veřejné kampani bylo nesmírně efektivní. Zachránilo mnoho lidských životů.

V rozsáhlém článku v deníku Guardian se zamýšlí Bee Wilson nad tím, proč se v zájmu veřejného zdraví používá dnes tak málo hnusu - například v případě kouření. Ale věděli jste docela známou věc, že 28 procent lidí ve veřejné dopravě má na rukou bakterie, případně stopy výkalů, protože si po použití záchodu nemyje ruce? Víte, že byste si pokaždé po použití veřejné dopravy měli umýt ruce? Měli bychom být znechuceni svýma vlastníma rukama, protože si neuvědomujeme, kam všude jsme je dávali?

Letos na jaře bylo zjištěno, že 79 procent kuřat na prodej v Británii je kontaminováno kampylobakterem, bakterií, která ročně v Británii způsobuje asi 280 000 případů zvlášť odporné formy otravy potravinami a až 100 úmrtí. Přesto nepociťuje většina obyvatelstva hnus nad masově produkovanými kuřaty. Dlouhá léta se britská Food Standards Agency snaží uvědomit Brity, že existuje kampylobakter a přesvědčovat veřejnost, aby kuřata řádně upekla a aby místa, kde bylo umístěno syrové kuře i ruce, které se ho dotkly byly okamžitě umyty teplou vodou. Samozřejmě se nikdy nesmí kuře před pečením vodou omývat, protože tím rozstříknete bakterie po celé kuchyni! Přesto nikdo nepovažuje syrová kuřata za hnusná - samozřejmě, potravinářský průmysl to nikdy nedovolí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7153

Diskuse

Obsah vydání | 28. 7. 2016